Fastelavnsboller ala citrontærte

14-16 boller

Som nogle af jer ved, så har jeg en kæmpe forkærlighed for den franske klassiker – citrontærten. Tilbage i 2019 gav jeg i min bog Kageminder mit bud på en ny version af citrontærten, nemlig en citrontærte i kombination med en medalje.

Nu kommer der endnu et bud på en alternativ udgave af klassikeren nemlig denne fastelavnsbolle med inspiration af citrontærten.

Fastelavnsbollen består af en klassisk vandbakkelsesdej med krakeleret dej på toppen, syrlig citroncreme og en sød vaniljecreme. Foruden den klassiske vandbakkelse og de bløde cremer er der en saltet marengs og karamelliserede grønne pistacienødder.

Ingredienser

Krakeleret dej

100 g kage hvedemel
100 g lyst rørsukker
85 g smør, blødt

Vandbakkelser

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
150 g kage hvedemel
3-4 æg (oftest 3,5 æg), str. M/L

Citroncreme

1,5 blad husblas
3 økologiske citroner, saften heraf (skal give ca. 1,25 dl) og skallen fra 1
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
30 g smør, koldt

Vaniljecreme

4 æggeblommer
3 tsk vaniljepulver
40 g lyst rørsukker
40 g maizena
4 dl sødmælk
2 dl piskefløde

Karamelliserede pistacienødder

50 g grønne usaltede pistacienødder
50 g lyst rørsukker

Saltet marengs

100 g hvidt sukker
100 g past. æggehvider
1 nip havsalt

Fremgangsmåde Udskriv

1
Krakeleret dej

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys, mens du laver vandbakkelserne.

2
Vandbakkelser

Kom smør, sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og når det koger tages det af varmen. Sigt mel og kom det hele i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt et æg ad gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes cirka. 0,5 æg yderligere og der piskes godt. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.

Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 14-16 vandbakkelser på en bageplade beklædt med en bagemåtte fra By Ditte Julie eller bagepapir. Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 14-16 runde bunde (ca. 5 cm i diameter) og placer dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

3
Citroncreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom citronsaft og -skal og halvdelen af sukkeret i en gryde og bring i kog. Pisk den resterende sukker sammen med æg til en luftig æggesnaps. Hæld den varme citronlage op i æggemassen og rør det sammen. Hæld herefter blandingen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op ved middelvarme mens du konstant pisker. Fortsæt til cremen tykner og tilsæt så den udblødte husblas. Rør herefter den kolde smør ud i cremen. Stil cremen på køl.

4
Vaniljecreme

Rør æggeblommer, vanilje, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Tag cremen af varmen og kom cremen i en frysepose eller en sprøjtepose og sæt på køl til cremen er kølet helt af. Se hvordan vaniljecremen laves her.

Fløden skal anvendes under samlingen.

5
Karamelliserede pistacienødder

Smelt sukker forsigtigt på en pande. Når sukkeret er smeltet til karamel fordeles pistacienødder jævnt i karamellen. Rør godt og hæld blandingen ud på et stykke bagepapir. Lad blandingen køle og hak herefter de karamelliserede nødder mellemfint.

6
Samling

Tag citroncremen fra køl og rør den lind med en ske. Kom cremen på en sprøjtepose.

Tag ligeledes vaniljecremen ud fra køleskabet og pisk den lind. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Vend en smule af hver blandingen sammen og tilsæt en smule ad gangen. Fyld cremen i en sprøjtepose.

Skær et lille hul på størrelse med en 1-krone i toppen af vandbakkelsesbollerne. Fyld en masse hakkede pistacienødder heri, sprøjt citroncreme i og slutteligt vaniljecreme

7
Salt marengs

Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst. Hæld massen i en skål og lad den piske til sej marengs. Pisk indtil massen er helt kold og sej. Tilsæt salt og pisk det allersidste. Kom marengsen på en sprøjtepose med en rund tylle.

8
I øvrigt

Temperer chokolade og smør den ud på et stykke kageplast med en By Ditte Julie kagespartel. Lad chokoladen sætte sig kort og udstik små cirkler med en lille By Ditte Julie udstikker. Sæt chokoladen på køl kort til chokoladen har sat sig helt.

Afsæt en lille top marengs på hver vandbakkelse og placér en chokoladecirkel herpå. Afsæt endnu en top af marengs på chokoladecirklen og pynt med hakkede pistacienødder og guld.

Tips

Mit bedste tip hvad angår vandbakkelser er, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har fået nok tid i ovnen, så hellere vent og giv dem 3-5 min mere. Hvis du åbner ovnen for tidligt, risikerer du, at de falder sammen.

Husk at vandbakkelser kan spises hele året rundt og ikke kun i anledning af fastelavn.