Glutenfri vandbakkelsesfastelavnsboller m. æble og kanel

14-16 fastelavnsboller
Glutenfri

Glutenfri fastelavnsboller af vandbakkelsesdej med fyld af æble og kanel.

For min skyld kunne vi nemt spise fastelavnsboller året rundt. Og disse med æblegrød og kanel er altså ingen undtagelse.

Ingredienser

Krakeleret dej

100 g lyst rørsukker
70 g boghvedemel
30 g rismel
85-90 g smør, blødt

Vandbakkelsesdej

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
100 g boghvedemel
40 g rismel
10 g majsstivelse
3-4 æg, str. M/L

Vaniljecreme

2 æggeblommer
1 tsk vaniljepulver
20 g lyst rørsukker
20 g maizena
2 dl sødmælk
2 dl piskefløde

Æblegrød m. kanel

ca. 3 æbler (300 g æbler uden skræl og kernehus)
75 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepulver
1 tsk kanel
1,5 dl vand

Tuilles

30 g smør
30 g æggehvider
30 g lyst rørsukker
30 g boghvedemel
10 g majsstivelse
grøn pastafarve fra By Ditte Julie
solsikkeolie til pensling

I øvrigt

Fremgangsmåde Udskriv

1
Krakeleret dej

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys.

2
Vandbakkelsesdej

Kom smør, sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og det koger tages det af varmen. Kom mel og majsstivelse i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt et æg af gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes cirka. 0,5 æg yderligere og der piskes godt. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.

Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 14-16 vandbakkelser på to bageplader beklædt med en bagemåtte. Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 14-16 runde bunde (ca. 3 cm i diameter) og placér dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

3
Vaniljecreme

Rør æggeblommer, vanilje, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Tag cremen af varmen og kom cremen i en frysepose eller en sprøjtepose og sæt på køl til cremen er kølet helt af. Se hvordan vaniljecremen laves her.

Tag cremen ud fra køleskabet, og pisk den lind med en elpisker. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Vend en smule af hver blandingen sammen og tilsæt en smule ad gangen. Fyld cremen i en sprøjtepose og den er klar til brug.

4
Æblegrød m. kanel

Skræl og skær æbler i mindre stykker. Kom æbler og de resterende ingredienser i en gryde og bring i kog under låg. Lad simre i ca. 10 minutter. Blend blandingen med en stavblender – jeg kan personligt godt lide, at der stadig er lidt bid.

5
Tuilles

Smelt smør i en gryde. Bland sukker og mel i en skål. Tilsæt æggehvider til mel-sukkerblandingen og rør godt. Tilsæt herefter smør og pastafarve. Rør indtil alle klumper er opløst. Pensl en silikoneform med blade med olie. Smør dejen godt ud i formen med en kagespartel fra By Ditte Julie. Bag ved 175 grader varmluft i 7-9 minutter.

Befri bladene forsigtigt fra formen straks når den tages fra ovnen. Placér hvert blad i en lille kop eller lignende. Lad bladene blive kolde og “sætte sig” i koppen – på den måde skaber du liv i bladene.

6
I øvrigt

Del/flæk vandbakkelserne på midten og fordel æblegrød på alle vandbakkelsernes bunde. Sprøjt herefter flødeskum ovenpå æblegrøden i en krans. Fyld midten af kransen med de sidste grød og afslut med vandbakkelsens top.

Pynt vandbakkelserne med tuilles og guldstøv.

Tips

Mit bedste tip hvad angår vandbakkelser er, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har fået nok tid i ovnen, så hellere vent og giv dem 3-5 min mere. Hvis du åbner ovnen for tidligt, risikerer du, at de falder sammen.

Husk at vandbakkelser kan spises hele året rundt og ikke kun i anledning af fastelavn.