Hindbærwienerbrød

12 stykker

De famøse 27 lag i wienerbrød er både berygtet og frygtet. Men frygt ej vi gennemgår nemlig teknikken bag hjemmelavet wienerbrød i dette bagekursus.

Sammen skal vi nemlig lave hjemmelavet bagværk klar til morgenbordet i weekenden, til fødselsdagsbordet eller en hel tredje lejlighed – for du kan ALTID servere hjemmebagt wienerbrød!

Ingredienser

WIENERBRØDSDEJ

25 g gær
2 dl sødmælk, kold
40 g lyst rørsukker
50 g smør, blødt
400 g hvedemel, ca.
1 æg, str M/L
375 g smør, koldt
mørk rosa pastafarve fra By Ditte Julie

Hindbærremonce

100 g smør, blødt
100 g lyst rørsukker
100 g ren rå marcipan
2 tsk hindbærstøv
4 tsk frysetørrede hindbærstykker

Fremgangsmåde Udskriv

1
WIENERBRØDSDEJ

Gær, mælk og sukker røres sammen. Tilsæt 2/3 af melet og ælt/rør det godt sammen. Tilsæt æg og det bløde smør (50 g), og kom resten af melet i dejen. Ælt det godt sammen. Det er en let våd dej, så kom godt med mel på bordet og rul/fold dejen ind under sig, og stil til hævning i ca. 1 times tid.

Når dejen er ved at have hævet, tages det kolde smør (375 g) og bankes fladt. Fold det sammen og bank igen. Det skal have nogle gange, så det bliver smidigt og ligner dejen (ja, det lyder underligt).

Når dejen har hævet tages en lille portion fra den store portion. Lad den lille portion ligge på køkkenbordet til den skal bruges.

Udrul wienerbrødsdejen til en firkant, placer smørret i midten og fold dejen ind over smørret. Vend dejen om, så lukninger ligger mod bordpladen. Rul forsigtigt dejen ud til en rektangel, så du kan folde det ind mod hinanden. Først 1/3 ind mod midten og herefter den anden 1/3 ind over det først-foldede stykke. En såkaldt ”3-foldning”. Læg dejen på køl mellem hver foldning i ca. 15 min. og gentag 3 gange. Den skal være foldet 27 gange.

Indfarv den lille portion dej (som du tog fra i starten) og indfarv med rosa.

2
Hindbærremonce

Ælt smør, sukker og marcipan godt sammen. Tilsæt hindbærstøv og stykker og ælt igen. Kom remoncen på en sprøjtepose.

3
Samling

Udrul wienerbrødsdejen i en lille rektangel. Udrul den lille portion af rosa dej og læg den ovenpå den store portion wienerbrød. Udrul dejen til en større rektangel (52 x 25 cm). Del først dejen i 26 stykker som vist i videoen (hvert stykke er ca. 4 x 12,5 cm). Del herefter hvert stykke dej i to stykker. Du skal bruge fire strimler til hvert stykke wienerbrød.

Placér de fire strimler tæt sammen, så hver strimmel krydser en anden strimmel og de sammen danner et kryds og du har otte ender (som i videoen). Kryds hver ende over hinanden så der kommer endnu et fold. Saml til sidst enderne så der inden “frie” ender er tilbage. Pres enderne sammen. Vend dejen om.

Sprøjt evt. en lille portion remonce ud i midten af den flettede dej. Saml dejen omkring remoncen. Klem dejen rigtig godt sammen så så lidt remonce som muligt flyder ud under bagningen. Placér bagværket på en bageplade beklædt med bagepapir så bunden vender ned mod bagepladen.

Lad bagværket efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl herefter med et sammenpisket æg. Bag ved 200 grader varmluft i 16-18 minutter. Lad dem køle og nyd dem da.