Julebrud
14-16 brud
Brud er simpelthent noget af det letteste at bage når det kommer til hjemmelavet bagværk.
I denne opskrift giver jeg mit bud på lette men superlækre julebrud.
Disse brud gemmer på hvid chokolade, mandler, marcipan og tørrede abrikoser.
Ingredienser
DEJ
50 g smør
50 g gær
5 dl vand, lunkent
80 g brun farin
900-1000 g hvedemel
0,5 tsk cake factor
1 nip salt
FYLD
100 g mandler uden hinde
50 g god hvid chokolade
100 g tørrede abrikoser
50 g ren rå marcipan
2 æg, str. M/L
I ØVRIGT
2 æg, sammenpisket til pensling
perlesukker
Fremgangsmåde Udskriv
DEJ
Smelt smør i en gryde. Opløs gær i vand i en skål. Tilsæt smeltet smør, sukker, mel og cake factor til gærblandingen ad et par gange. Ælt godt i 10-15 minutter. Tilsæt salt og ælt i yderligere 5 minutter. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig). Kom herefter et rent viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.
FYLD
Hak mandler og chokolade groft. Skær abrikoser ud i fine stykker. Riv marcipan.
Hæld dejen ud på køkkenbordet med en smule smagsneutral olie under. Lav et hul i midten af dejen. Slå æg ud i udhulingen i dejen. Kom ligeledes mandler, chokolade, abrikoser og marcipan i dejen. Fold dejen ind over sig selv. Brug en spartel til at hakke dejen ud i små stykker. Hak indtil dejen er sammenhængende.
Afsæt 14-16 brud på to bageplader beklædt med bagepapir. Kom et rent viskestykke over hver plade. Lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
I ØVRIGT
Pensl julebruddene med æg og drys med perlesukker. Bag dem ved 200 grader varmluft i 15-18 minutter
Tips
Husk at fyldet er fuldstændigt valgfrit – og brug endelig dit yndlingsfyld!
Undlad evt. cake factor, hvis du ønsker at nyde de her brud i sommeren.
Bagværk er bare allerbedst nybagt. Har du ikke tid til hævetiden lige før bollerne skal nydes, kan du i stedet lade dem koldhæve natten over, klar til ovnen til morgen, eller du kan fryse bollerne før de bliver bagt. Når du tager dem fra frys skal de direkte i ovnen og blot bage en smule længere end ellers.