Julewienerbrødsstang m. rosiner og æble

8-10 personer

Årh jeg holder så utrolig meget af godt bagværk.

De mange lag i bagværket gør det bare så utrolig luftigt samtidig med det er svampet og blødt.

Denne wienerbrødsopskrift er med fyld der passer julen med rosiner og æble.

Ingredienser

Wienerbrødsdej

25 g gær
2 dl kold sødmælk
40 g lyst rørsukker
50 g smør, blødt
ca. 400 g hvedemel
1 æg, str M/L
375 g smør, koldt

Remonce

50 g smør, blødt
50 g lyst rørsukker
50 g ren rå marcipan
25 g rosiner (gør bestemt ikke noget, hvis de har ligger lidt i blød i rom eller portvin)
1 æble, skrællet og skåret i meget små tern

I øvrigt

1 æg, pensling
æblegelé

Fremgangsmåde Udskriv

1
Wienerbrødsdej

Gær, mælk og sukker røres sammen. Tilsæt 2/3 af melet og ælt/rør det godt sammen. Tilsæt æg og det bløde smør (50 g), og kom resten af melet i dejen. Ælt det godt sammen. Det er en let våd dej, så kom godt med mel på bordet og rul/fold dejen ind under sig, og stil til hævning i ca. 1 times tid.

Når dejen er ved at have hævet, tages det kolde smør (375 g) og bankes fladt. Fold det sammen og bank igen. Det skal have nogle gange, så det bliver smidigt og ligner dejen (ja, det lyder underligt).

Udrul wienerbrødsdejen til en firkant, placer smørret i midten og fold dejen ind over smørret. Vend dejen om, så lukninger ligger mod bordpladen. Rul forsigtigt dejen ud til en rektangel, så du kan folde det ind mod hinanden. Først 1/3 ind mod midten og herefter den anden 1/3 ind over det først-foldede stykke. En såkaldt ”3-foldning”. Læg dejen på køl mellem hver foldning i ca. 15 min. og gentag 3 gange. Den skal være foldet 27 gange (hedder det).

Dejen rulles endeligt ud (forsigtigt) ca. 40 x 40 cm.

2
Remonce

Ælt smør, sukker og marcipan sammen. Placer remonce i midten af dejen, som en lang bane ned igennem dejen på den lange led. Drys med rosiner og æblestykker. Skær skrå snit i dejen hele vejen ned på hver siden af fyldet. Flet nu dejen ind over fyldet, så hver stykke lukke fyldet inde. Stil den til hævning i ca. 30 minutter.

Se med her, hvordan jeg gør!

3
I øvrigt

Pensl wienerbrødsstangen med et sammenpisket. Bag den ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter.

Tips

Du kan sagtens fryse den ned efter den er bagt. Så skal du blot give den ca. 5 minutter mindre i ovnen, sådan så du kan give den 5 minutter i ovnen når den har været på frys.