Kaffelagkage m. bær

10-12 personer

En klassisk fødselsdags lagkage men med dybe smage af kaffe og hasselnødder.

Opskriften på denne lagkage gemmer på en masse teknikker – deling af lagkagebunde, klassisk kaffecreme, bølget marcipanbånd, tempereret chokoladebånd og meget mere bageteknisk.

Lagene er delt af blød kaffecreme, smagfuld nougat og frisk bærmarmelade.

Ingredienser

Kaffecreme m. nougat

4,5 blade husblas
250 g god hvid chokolade
100 g hasselnødnougat
9 dl piskefløde
3 tsk instant kaffe

Marmelade m. blandede bær

400 g blandede bær
200 g syltesukker

Hasselnøddebund

100 g hasselnødder uden hinde
50 g flormelis
50 g æggehvider
2 spsk flormelis
1 nip salt

Lagkagebunde m. kaffe

3 æg, str. M/L
175 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
2 tsk instant kaffe, pulveriseret
70 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel

Bærmousse

1,5 blad husblas
150 g blandet bær
1,5 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1,5 dl piskefløde

Marcipanbånd

300 g ren rå marcipan
150 g flormelis
30 g glukosesirup

Chokoladebånd

200 g god mælkechokolade

I øvrigt

instant kaffe, pulveriseret
spiselige hornvioler

Fremgangsmåde Udskriv

1
Kaffecreme m. nougat

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokolade groft og kom den i en dyb skål. Varm nougat, fløde og kaffe op til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde hen over chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Vrid husblas fri for vand og rør den straks ud i chokoladefløden. Hæld massen over i en ren skål. Dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned i cremen. Sæt cremen på køl i minimum 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold.

2
Marmelade m. blandede bær

Kom det hele op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til det tykner. Blend det fint. Lad den køle og kom den på et skoldet glas og gem det til senere.

3
Hasselnøddebund

Blend hasselnødder og flormelis til fint mel. Pisk æggehvider sammen med 2 spsk flormelis til en luftig marengs. Vend nøddemel sammen med marengs og salt, og fordel dejen i en justerbar kagering fra By Ditte Julie (20 cm i diameter) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bunden ved 180 grader i 12-15 minutter. Lad bunden køle i formen på en bagerist. Befri herefter bunden.

4
Lagkagebunde m. kaffe

Pisk æg, sukker, vaniljepasta og kaffe til en meget luftig og tyk æggesnaps. Sigt mel, bagepulver og kartoffelmel ned i æggesnapsen og vend det forsigtigt sammen. Placér en justerbar kagering fra By Ditte Julie (20 cm i diameter) på en bageplade beklædt med bagepapir og hæld dejen i. Bag kagen i midten af ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter, til den giver efter ved et let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden du skærer den fri og fjerner bagepapiret. Befri bunden fra formen og skær herefter 3 lige store bunde med en savtakket kniv.

5
Bærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom bær, sukker, vanilje, citronskal og – saft op i en gryde og bring det i kog under låg. Lad det herefter simre til bærerne er kogt møre og sukkeret er opløst. Sigt herefter bærerne, så du kun har saften tilbage. Kom den udblødte husblas i bærsaften og lad det svale til det er lillefingervarmt. Pisk fløden til en letpisket skum og vend det herefter sammen med bærsaften over et par gange.

6
Samling

Placér hasselnøddebunden i en justerbar kagering (20 cm i diameter) foret med et stykke kageplast. Smør 1/3 af marmeladen ud på bunden. Pisk kaffecremen luftig med en håndmixer og smør ⅓  af cremen ud på marmeladen. Kom herefter en lagkagebund påog pres let. Smør med endnu ⅓ af marmeladen. Hæld bærmoussen henover. Kom en lagkagebund over og pres let. Stil kagen på frys i ca. 30-60 minutter, så den kan sætte sig en smule.

Tag kagen fra frys. Smør det sidste marmelade ud på bunden og smør ligeledes endnu ⅓ af kaffecremen ud. Placér den sidste lagkagebund og pres let. Kom den sidste del af kaffecremen på en sprøjtepose med en rund tylle og afsæt toppe på lagkagen. Bank kagen let mod bordpladen. Stil kagen på frys 5-6 timer eller natten over.

7
Marcipanbånd

Ælt marcipan med flormelis og glukosesirup sammen. Udrul marcipanen i 2 mm tykkelsen. Skær et lille bånd som passer til kagens højde og omkreds med en bølget kant i den ene side.

Befri kagen fra kageringen og kageplast. Kom marcipanbåndet om kagen.

8
Chokoladebånd

Temperér chokolade. Smør den ud i et tyndt lag på et stykke kageplast (halvdelen af kagens højde) med en kagespartel. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet rundt om kagen. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten.

9
I øvrigt

Drys kaffe over kagens top og pynt med spiselig blomster.

10
Tip

Hvis du skal transportere din kage, eller hvis den skal stå på køl i en dag eller to inden servering, så kan du med fordel piske 0,5 dl piskefløde let og smøre din kage op, inden du kommer marcipanbåndet omkring.