Klassisk æblelagkage
10-12 personer
En klassisk æblelagkage som jeg husker det fra jeg var barn.
Denne opskrift er perfekt til at lave en helt klassisk fødselsdagslagkage – i dette tilfælde med hjemmelavet æblegrød, men bærmarmelade kunne også sagtens være lækkert i en fødselsdagskage.
Byd dine fødselsdagsgæster på klassisk lagkage med konditorcreme og marcipan.
Ingredienser
KONDITORCREME
30 g majsstivelse
3 dl sødmælk
3 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
4 dl piskefløde
LAGKAGEBUNDE M. CITRON
3 æg , str. M/L
175 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
70 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf
ÆBLEGRØD
3 æbler
80 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 dl vand
1 økologisk citron, skallen heraf
Samling
50 g mandelflager
1 æble
MARCIPANBÅND
250 g ren rå marcipan
125 g flormelis
25 g glukosesirup
ÆBLECHIPS
1⁄2 æble
guldstøv
Fremgangsmåde Udskriv
KONDITORCREME
Rør maizena ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljepasta og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen når cremen er kogt godt igennem. Hæld cremen over i en pose og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).
Jeg har lavet en video, hvor jeg viser, hvordan jeg laver konditorcreme, du kan se her.
LAGKAGEBUNDE M. CITRON
Pisk æg, sukker og vaniljepasta til en meget luftig og tyk æggesnaps. Sigt mel, bagepulver og kartoffelmel i æggesnapsen og vend det forsigtig sammen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en justerbar kagering (22 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv, så du har tre bunde i alt.
Hvis du har brug for en video, kan du se denne, hvor jeg deler en bund i flere.
ÆBLEGRØD
Skræl æbler. Skær dem i fine tern. Kom dem i en gryde sammen med sukker, vaniljepasta, vand og fint revet citronskal. Kog æblerne møre. Når vandet er fordampet moses æblerne med en gaffel. Lad æblegrøden køle af.
SAMLING
Skræl og skær æble i små tern.
Placér din første bund på dit serveringsfad. Kom herefter en kagering omkring med kageplast langs kanten. Pisk fløde til en fast flødeskum og vend din konditorcreme heri. Fordel 1/3 af konditorcremen over din første bund. Drys halvdelen af mandelflager og æbletern ud over cremen og pres det let ned i cremen. Placer den anden bund, og gentag processen og afslut med tredje bund. Fordel herefter æblegrøden på toppen. Kom den resterende konditorcreme i en sprøjtepose med en rund tyl. Kagen kommes på køl, mens du forbereder din marcipan.
MARCIPANBÅND
Kom alle ingredienser sammen i en skål og ælt godt sammen Pak det ind i husholdningsfilm og lad det køle i 30 minutter. Rul marcipanen ud i et langt bånd og mål kagens højde og omkreds, og skær marcipanen til. Fjern kagering og kageplast og kom marcipanbåndet rundt kagen. Sprøjt herefter små toppe af creme langs kanten.
ÆBLECHIPS
Skær æbler i tynde skiver, brug evt. et mandolinjern. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag æbleskiverne ved 150 grader i ca. 1 time. Vend dem gerne undervejs.
Lad dem herefter køle af og drys med guldstøv og placér dem på kagen og den er klar til servering.