Klassisk æblelagkage

10-12 personer

En klassisk æblelagkage som jeg husker det fra jeg var barn.

Denne opskrift er perfekt til at lave en helt klassisk fødselsdagslagkage – i dette tilfælde med hjemmelavet æblegrød, men bærmarmelade kunne også sagtens være lækkert i en fødselsdagskage.

Byd dine fødselsdagsgæster på klassisk lagkage med konditorcreme og marcipan.

Ingredienser

KONDITORCREME

30 g majsstivelse
3 dl sødmælk
3 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
4 dl piskefløde

LAGKAGEBUNDE M. CITRON

3 æg , str. M/L
175 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
70 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf

ÆBLEGRØD

3 æbler
80 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 dl vand
1 økologisk citron, skallen heraf

Samling

50 g mandelflager
1 æble

MARCIPANBÅND

250 g ren rå marcipan
125 g flormelis
25 g glukosesirup

ÆBLECHIPS

1⁄2 æble
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
KONDITORCREME

Rør maizena ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljepasta og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen når cremen er kogt godt igennem. Hæld cremen over i en pose og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).

Jeg har lavet en video, hvor jeg viser, hvordan jeg laver konditorcreme, du kan se her.

2
LAGKAGEBUNDE M. CITRON

Pisk æg, sukker og vaniljepasta til en meget luftig og tyk æggesnaps. Sigt mel, bagepulver og kartoffelmel i æggesnapsen og vend det forsigtig sammen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en justerbar kagering (22 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv, så du har tre bunde i alt.

Hvis du har brug for en video, kan du se denne, hvor jeg deler en bund i flere.

3
ÆBLEGRØD

Skræl æbler. Skær dem i fine tern. Kom dem i en gryde sammen med sukker, vaniljepasta, vand og fint revet citronskal. Kog æblerne møre. Når vandet er fordampet moses æblerne med en gaffel. Lad æblegrøden køle af.

4
SAMLING

Skræl og skær æble i små tern.

Placér din første bund på dit serveringsfad. Kom herefter en kagering omkring med kageplast langs kanten. Pisk fløde til en fast flødeskum og vend din konditorcreme heri. Fordel 1/3 af konditorcremen over din første bund. Drys halvdelen af mandelflager og æbletern ud over cremen og pres det let ned i cremen. Placer den anden bund, og gentag processen og afslut med tredje bund. Fordel herefter æblegrøden på toppen. Kom den resterende konditorcreme i en sprøjtepose med en rund tyl. Kagen kommes på køl, mens du forbereder din marcipan.

5
MARCIPANBÅND

Kom alle ingredienser sammen i en skål og ælt godt sammen Pak det ind i husholdningsfilm og lad det køle i 30 minutter. Rul marcipanen ud i et langt bånd og mål kagens højde og omkreds, og skær marcipanen til. Fjern kagering og kageplast og kom marcipanbåndet rundt kagen. Sprøjt herefter små toppe af creme langs kanten.

6
ÆBLECHIPS

Skær æbler i tynde skiver, brug evt. et mandolinjern. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag æbleskiverne ved 150 grader i ca. 1 time. Vend dem gerne undervejs.

Lad dem herefter køle af og drys med guldstøv og placér dem på kagen og den er klar til servering.