Klassisk jordbærtærte

6-8 personer

En helt klassisk jordbærtærte som vi kender den fra bageren.

Der er ingen overraskelser ved denne hjemmelavede sommer jordbærtærte – den er nemlig helt klassisk med sprød mørdej, mazarin, mørk chokolade, hjemmelavet vaniljecreme og selvfølgelig en masse friske jordbær.

Ingredienser

MØRDEJ

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Vaniljecreme

20 g majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
1 tsk vaniljepasta
2 spsk lyst rørsukker

Mazarin

75 g lyst rørsukker
75 g smør, blødt
75 g ren rå marcipan
1 æg
75 g mandler uden hinde
1 økologisk citron, skallen og saften heraf

I øvrigt

50 g god mørk chokolade
2 dl piskefløde
200 g jordbær, friske

Chokoladepynt

50 g god mørk chokolade
75 g god hvid chokolade
rød pulverfarve
gule skovsyreblomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
MØRDEJ

Kom flormelis og mel op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i 30 minutter eller til du skal bruge den.

2
Vaniljecreme

Rør maizena ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vanilje og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Cremen skal koge i ca. 1-2 minutter. Tag gryden af varmen, og hæld cremen i en pose og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).

3
Mazarin

Ælt sukker, smør og marcipan sammen til en ensartet masse uden klumper. Tilsæt æg og ælt igen til massen er homogen. Hak mandler fint til mandelmel. Vend mandelmel og citronskal og -saft i mazarinmassen.

Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Fyld mazarinen i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 18-20 minutter. Lad tærten køle en smule i formen. Befri tærten mens den stadig er lun.

4
I øvrigt

Smelt chokolade i en mikrobølgeovn eller over et vandbad. Smør chokoladen over den bagte tærte. Lad chokoladen sætte sig.

Tag cremen ud fra køleskabet, og pisk den lind med en elpisker. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Vend en smule af hver blandingen sammen og tilsæt en smule ad gangen.

Fordel vaniljecremen over tærten. Skær jordbær i mindre stykker og fordel over jordbærtærten.

5
Chokoladepynt

Temperér mørk chokolade. Smør chokoladen ud i et tyndt lag på et stykke kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 2,5 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten.

Temperér hvid chokolade og indfarv chokoladen med rød. Smør chokoladen ud på et stykke kageplast med en kagespartel. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Lad chokoladen sætte sig en smule og markér en bølget kant ned langs chokoladebåndet med en bølget skæreskive fra By Ditte Julie. På den måde vil du kunne dele chokoladebåndet i to langs markeringen, når chokoladen har sat sig helt. Placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten og deler båndet i to.

Temperér den resterende røde chokolade på ny og hæld den ud på en marmorplade eller lignende. Smør chokoladen ud i et tyndt lag. Lad chokolade sætte sig næsten helt på pladen, dog skal chokoladen stadig være en smule blød i overfladen. Brug en chokoladespartel til at skubbe chokoladen frem.

Pynt tærten med chokoladespåner og gule skovsyreblomster.