Nemme chokoladeboller

18 boller

Nemme chokoladeboller der med sikkerhed er et hit hos hele familien!

Disse hvedeboller med chokolade er super nemme at bikse sammen til en hyggelig eftermiddagssnack med en kop varm kakao eller til en god fødselsdagsmorgen med fejring og morgenbrunch.

Du kan nemt udskifte chokoladestykker med rosiner, så får du blot bløde og søde rosinboller til den varme kakao i stedet.

 

Ingredienser

Bolledej

2,5 dl sødmælk
25 g gær
2 æg, str. M/L
50 g lyst rørsukker
500-600 g hvedemel
1,5 tsk kardemomme
90 g smør, blødt
1 tsk salt
180 g god mørk chokolade, 66%
2 spsk smagsneutral olie

I øvrigt

2 spsk smagsneutral olie
1 æg til pensling

Fremgangsmåde Udskriv

1
Bolledej

Lun mælken til den er lillefingervarm. Hæld den lune mælk i en røreskål og opløs gær heri. Tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Tilsæt halvdelen af melet og kardemomme og ælt godt. Tilsæt blødt smør i tern og ælt det godt ind i dejen. Tilsæt det resterende mel lidt efter lidt, til du har en blank og glat dej. Når dejen har æltet i 5-10 minutter, tilsættes salten. Ælt dejen i yderligere 5 minutter og hak chokoladen groft. Lad chokoladen ælte med ind i dejen til slut.

Kom olie på hænderne og på bordet. Spænd dejen op ved at folde dejen ind under sig selv så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt, og dejen holdes dermed fugtig) og herefter et rent viskestykke. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.

2
I øvrigt

Når bolledejen har hævet, kommes lidt olie på hænderne og på bordet. Kom forsigtigt dejen ud på bordet og skær den ud i 18 lige store stykker (ca. 65 g pr. chokoladebolle). Spænd hver bolle forsigtigt op og tril herefter en fin, rund bolle.

Fordel de 18 boller i 2 firkantede silikoneforme fra By Ditte Julie (21 x 21 cm). Kom et rent viskestykke over bollerne. Lad dem efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Pensl chokoladebollerne med et sammenpisket æg. Bag dem i ovnen i 20-25 minutter.

Tips

Har du ikke en silikoneform at bage bollerne i, kan du sagtens bage dem i en almindelig bradepande beklædt med bagepapir eller alternativt på en bageplade beklædt med bagepapir. Det ændrer ikke på den lækre smag!

Er du ikke så meget til chokolade i dine boller, så udskift chokoladen med rosiner eller tranebær. Eller undlad helt at komme fyld i dem – de er også skønne uden.

Bagværk er bare allerbedst nybagt. Har du ikke tid til hævetiden lige før bollerne skal nydes, kan du i stedet lade dem koldhæve natten over, klar til ovnen til morgen, eller du kan fryse bollerne før de bliver bagt. Når du tager dem fra frys skal de direkte i ovnen og blot bage en smule længere end ellers.