Nøddekarameltærte m. brombær og æble

6-8 personer

Jeg elsker en god tærte – det ved I.

En sprød mørdej, en knasende nøddekaramel og en frisk mousse.

Denne frugttærte består af en æble- og bærmousse, en nøddekaramel med pistacienødder, mandler og hasselnødder. For at pifte en ellers klassisk tærte op har jeg pyntet med sirlige chokoladesnirkler.

Ingredienser

Æble/brombærmousse

2 blade husblas
100 g æbler
100 g brombær, friske eller frosne
1 tsk vanilje
2 spsk lyst rørsukker
½ dl æblemost
20 g ingefær
2 dl piskefløde

Mørdej

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Nøddekaramel

80 g lyst rørsukker
60 g smør
60 ml piskefløde
1 spsk honning
50 g hasselnødder
50 g mandler
50 g pistacienødder
1 nip havsalt

Æblekompot

2 æbler
1 tsk vaniljesukker
65 g syltesukker

Chokoladesnirkler

50 g ruby chokolade

I øvrigt

1-2 bakker friske brombær
rød skovsyre og blomsten fra skovsyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Æble/brombær mousse

Udblød husblas i koldt vand i ca. 10 minutter. Skræl æbler og skær i små stykker. Kom alle ingredienser (pånær fløden) op i en gryde og kog det hele mørt i ca. 15 minutter. Æble- og brombær kompotten sigtes gennem en sigte, så det bliver til en fin puré. Knug husblassen fri fra vand og rør den i puréen. Lad puréen køle ned. Pisk fløde til en let flødeskum. Vend puréen og flødeskummen sammen til en mousse. Hæld moussen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie. Stil kagen på frys i minimum 4 timer.

2
Mørdej

Kom flormelis og mel op i en stor skål og smuldr smør imellem hænderne. Ælt æggeblommer i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og kom den på køl i minimum 30 minutter.

3
Nøddekaramel

Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, som ikke er for tyk. Tag gryden af varmen og hak nødder fint i en foodprocessor. Vend nødderne i karamellen sammen med havsalt.

Ælt kort mørdejen sammen og udrul herefter dejen i 2 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Kom dejen op i en rund tærteform fra By Ditte Julie. Fyld nøddekaramellen i den ubagte tærte og bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 20-25 minutter. Lad tærten køle helt af i formen og befri den herefter fra tærteringen.

4
Æblekompot

Skræl æbler og fjern kernehus. Skær æblerne i meget små tern og kom dem op i en gryde med vanilje og sukker. Bring i kog og lad det simre til æblerne er møre. Hæld æble kompotten over den færdigbagte tærte.

5
Chokoladesnirkler

Temperér chokoladen. Klip et stykke kageplast. Hæld chokoladen ud på et stykke kageplast. Træk herefter en kagespatel med riller gennem chokoladen og lad den sætte sig en smule. Tvist herefter chokoladebåndet i hver sin ende af kageplasten, så det danner snirkler – du kan evt. videoen Chokoladesnirkler.

6
I øvrigt

Befri moussen fra formen og placér den på tærten. Halver brombær og lav en krans af brombær langs kanten. Dekorér tærten med brombær, skovsyre og chokoladesnirkler.