Øllebrødskage m. blåbær, æble og vanilje

8-10 personer

Øllebrød med fløde og sukker er en sand klassiker. Jeg har tvistet den klassiske tallerken til denne moussekage.

De klassiske smage som vi kender fra øllebrød med fløde er forvandlet ind til en mousse med vanilje, æblegrød og en crunchy rugbrødsbund.

Ingredienser

Blåbærcreme

2,5 blad husblas
250 g blåbær, friske eller frosne
2,5 spsk lyst rørsukker
1,5 citron, saften heraf
1 tsk majsstivelse
1 spsk vand
2 æggeblommer
2 æg, str. M
/L
20 g smør, koldt

Rugbrødsbund m. karamelliserede nødder

50 g hasselnødder
50 lyst rørsukker
3 æg, str. M
50 g brun farin
50 g lyst rørsukker
2 spsk majsstivelse
1 tsk bagepulver
70 g revet rugbrød uden kerner (daggammelt rugbrød er bedst)

Æblegrød

1,5 blad husblas
300 g æbler uden skræl
100 g lyst rørsukker
1,5  økologiske citroner, skallen og saften heraf

Vanilje mousse m. citron

4 blade husblas
4 dl piskefløde
2 tsk vaniljepasta
1,5 økologisk citron, skallen og saften heraf
2,5 dl creme fraiche, 38%

Glaze

5 blade husblas
220 g hvidt sukker
200 g sødmælk
240 g god hvid chokolade
250 g mirror glaze, guld
mørk rosa pastafarve fra By Ditte Julie

Fremgangsmåde Udskriv

1
Blåbærcreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kog blåbær, sukker og citronsaft til sukkeret er opløst. Sigt blåbærene fra så kun saften er tilbage. Opløs majsstivelse i vand og rør det sammen med æggeblommer og æg. Kom gryden tilbage på varmen og hæld i en tynd stråle æggeblandingen ned i blåbærsaften under konstant piskning, mens cremen langsomt varmes op og tykner. Når cremen er kogt i et minuts tid, tages den af varmen og svaler i 5 minutter. Rør små tern af koldt smør i cremen. Tilsæt til slut den udblødte og afdryppede husblas direkte til cremen. Lad cremen svale, til den er håndvarm og fordel den i en boblekrans fra By Ditte Julie. Sæt cremen på frys i minimum 3 timer til blåbærcremen har sat sig.

2
Rugbrødsbund m. karamelliserede nødder

Smelt sukker til en karamel i en gryde eller på en pande. Karamellen skal være let gylden. Tilsæt nødder og rør rundt. Hæld nøddekaramelmassen ud på et stykke bagepapir og lad massen køle helt ned. Hak herefter nødderne mellemgroft.

Pisk æg, brun farin og rørsukker til en luftig æggesnaps. Kom herefter majsstivelse og bagepulver op i en skål. Sigt og vend det i æggesnapsen. Tilsæt revet rugbrød – det er vigtigt at det er daggammelt, så det kan suge væsken i dejen. Vend til sidst de hakkede nødder i dejen. Hæld dejen op i en kagering (18 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag rugbrødsbunden i ca. 40 minutter ved 150 grader varmluft. Lad bunden køle helt af i kageringen.

3
Æblegrød

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Skræl æbler og fjern kernehuset. Skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukker og citronskal og -saft. Kog æblerne i ca. 5-10 minutter og lad det småsimre i 15-20 minutter. Æblerne skal koges ud til mos. Blend æblerne til en æblepure. Knug husblassen fri fra vand og rør den ud heri. Lad æblegrøden svale lidt.

Befri bunden fra kageringen og rengør formen. Kom herefter et stykke kageplast langs kageringens kant og placér den igen rundt om kagen. Befri herefter blåbærcremen fra silikoneformen og placér den midt på toppen af bunden. Hæld herefter æblegrøden over blåbærcremen. Glat overfladen og sæt kagen på frys til grøden har sat sig.

4
Vanilje mousse m. citron

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Lun 1,5 dl piskefløde sammen med vanilje og citronskal og -saft ved lav varme (den må ikke koge). Pisk i mellemtiden de resterende 2,5 dl piskefløde til en let flødeskum. Tag gryden af varmen og tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen. Rør creme fraichen sammen med den lune fløde og vend herefter flødeskummen i lidt efter lidt. Hæld moussen op i en sprøjtepose.

Befri kagen fra kageringen og kageplasten. Rengør kageringen og udvid kageringen (20 cm i diameter). Placér herefter kageringen rundt om kagen (sørg for at kagen står i midten af kageringen) med kageplast langs kanten. Fyld moussen rundt om bunden og over resten af kagen. Sæt kagen på frys i minimum 3 timer.

5
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld sukker og sødmælk op i en gryde og bring det i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være smeltet. Hak chokolade og kom i en høj kande. Hæld den varme mælkeblanding op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas og mirror glaze. Tilsæt pastafarve og blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt stavblenderen kommes skråt i, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad glazen køle ned til 37-35 grader.

Befri kagen fra formen og kageplast. Placer kagen på en bagerist med noget til at samle op nedenunder. Hæld glazen udover kagen ved at bruge zigzag-bevægelser. Dekorer yderligere med det, du synes (her har vi brugt rugbrød, blåbær, chokoladebrud og chokoladesnirkler).

Tips

  • Lad dig endelig ikke skramme af hverken chokoladetemperering eller flerfarvetglaze. Du kan pynte kagen ligesom du har lyst til og ligesom du har lyst til.
  • Tag kagen fra frys i små 10 timer før servering og lad den tø langsomt op på køl, så du undgår  at den sveder. Ønsker du at glaze kagen, er det vigtigt, at du gør det når den er dybfrossen, inden den tør.
  • Brug glutenfri rugbrød for en glutenfri kage.