Påsketærte med mandler og jordbær
6-8 personer
En vaskeægte påsketærte med mandel og jordbær i de smukkeste pastelfarver.
Det er er klassisk tærte på vaniljemørdej, mandelmazarin og med en frisk jordbærmousse på toppen.
Jeg har skruet op for chokoladepynten på denne jordbærtærte, men lad dig endelig ikke skramme – undlad fx chokoladebåndet og placér færdige påskeæg langs kanten.
Ingredienser
Jordbærmousse
1,5 blade husblas
150 g jordbær, friske eller frosne
5 sorte peberkorn
1,5 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1,5 dl piskefløde
Vaniljemørdej
60 g flormelis
150 g kage hvedemel
2 tsk vaniljepulver
75 g smør, blødt
2 æggeblommer
Mazarin
75 g lyst rørsukker
75 g smør, blødt
75 g ren rå marcipan
1 æg
35 g mandelmel
I øvrigt
50 g god hvid chokolade
Glaze
3 blade husblas
75 g glukosesirup
1 tsk vaniljepasta
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god hvid chokolade
lys gul, lys blå og lys rosa pastafarve
Chokoladepynt
200 g god hvid chokolade
lys gul og lys rosa kakaosmør
kiksekugler
Fremgangsmåde Udskriv
Jordbærmousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom jordbær, peber, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og jorbærrerne er kogt møre. Sigt det så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme saft og lad det svale. Pisk piskefløde til en let skum og vend saften forsigtigt i flødeskummen. Gør det gerne ad et par omgange så du ikke slår luften ud af skummen. Kom moussen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie (18,5 cm i diameter) og sæt den på frys i minimum 5-6 timer eller natten over.
Vaniljemørdej
Kom flormelis, mel og vanilje op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i 30 minutter eller til du skal bruge den.
Mazarin
Ælt sukker, smør og marcipan sammen til en ensartet masse uden klumper. Tilsæt æg og ælt igen til massen er homogen. Vend mandelmel i mazarinmassen.
Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Fyld mazarinen i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen. Befri tærten mens den stadig er lun.
I øvrigt
Temperér chokolade. Smør chokoladen ud på den afkølede tærte.
Glaze
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og hæld den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokoladen. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad glazen køle ned til ca. 35-37 grader.
Del glazen i tre portioner, en større og to mindre. Indfarv den store portion med lys gul. Indfarv ligeledes de små portioner med henholdsvis blå og rosa.
Befri moussen fra silikoneformen og placér den på en rist med noget under, som tager overskydende glaze. Hæld først den store portion glaze (lys gul) over moussen, men gem en smule. Hæld herefter de små portioner over moussen tilfældigt og slut af med resten af den lyse gule. Blæs over glazen med en føntørrer. Placér kagen på tærten.
Chokoladepynt
Temperér chokolade. Del den i to og indfarv den ene med gul og den anden rosa. Smør den rosa chokolade ud i et tyndt lag på et stykke kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 2,5 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten.
Hæld den gule chokolade og den resterende rosa chokolade ud på en marmorplade eller lignende. Smør chokoladen ud i et tyndt lag. Lad chokolade sætte sig næsten helt på pladen, dog skal chokoladen stadig være en smule blød i overfladen. Brug en chokoladespartel til at skubbe chokoladen frem.
Fjern forsigtigt kageplasten fra chokoladebåndet. Pynt med chokoladespåner og chokoladekugler langs kanten.
Tips
Når du laver din mørdej, er det vigtigt, at du ikke har alt for varme hænder, da smøren ikke kan lide for meget varme og du risikerer, at det smelter. Brug evt. handsker.
Mørdej er bare allerbedst på serveringsdagen. Dog kan du sagtens lave din mørdej klar et par dage i forvejen. Du kan opbevare den ubagte mørdej i en frysepose i køleskabet. Så skal den kun udrulles og bages på serveringsdagen.