Rubinstein eclairs
6-8 eclairs
Tilbage i 2019 udfordrede jeg den klassiske flødeskumskage rubenstein i min bog Kageminder.
Nu har jeg også udfordret min egen udgave af rubensteinkagen og det, er der kommet dette resultat ud af. Overdådige portionsanrettede vandbakkelses eclair med fyld af saltkaramel, romcreme og pynt af krakkeleret dej og chokolade.
Ingredienser
Karamelliseret romcreme
3 blade husblas
225 g god gold chokolade
6 dl piskefløde
0,5 dl rom
Krakeleret dej
100 g kage hvedemel
100 g lyst rørsukker
85 g smør, blødt
Vandbakkelser
150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
150 g kage hvedemel
3-4 æg, str. M/L
Saltkaramel
1 ds dulce de leche
2 nip havsalt
I øvrigt
150 g god mørk chokolade, 66%
frisk timian
guldstøv
Fremgangsmåde Udskriv
Karamelliseret romcreme
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokolade groft og kom i en skål eller høj kande. Varm fløde op til lige under kogepunktet. Tilføj rom og lad flødeblandingen koge op endnu engang. Hæld den varme flødeblanding over den hakkede chokolade og rør godt til chokoladen er smeltet. Hæld massen i en ren skål og dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned i overfladen. Sæt cremen på køl i minimum 3 timer eller natten over. Cremen skal være tyknet og må maksimalt være 5 grader.
Krakeleret dej
Ælt alle ingredienser godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys, mens du laver vandbakkelserne.
Vandbakkelser
Kom smør, sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og når det koger tages det af varmen. Sigt mel og kom det hele i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.
Tilsæt et æg ad gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes ca. 0,5 æg yderligere og der piskes godt igen. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.
Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose med en rund By Ditte Julie tylle, hvorefter der sprøjtes 6-8 vandbakkelser på en bageplade beklædt med en bagemåtte fra By Ditte Julie eller bagepapir. Jeg har sprøjtet aflange vandbakkelser, der er ca. 1,5-2 cm brede og 8 cm i længden.
Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 6-8 aflange låg (tilsvarende dine vandbakkelser) og placér dem oven på hver vandbakkelse.
Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.
Man kan med fordel udstikke alle lågene, og derefter smide dejen på frost i fem minutter. Så er det meget nemmere at håndtere og giver et langt flottere resultat.
Salt karamel
Rør begge ingredienser godt sammen. Kom karamellen i en sprøjteposte med en fyldetyl.
I øvrigt
Temperer chokolade og smør den ud på et stykke kageplast med en By Ditte Julie kagespartel. Lad chokoladen sætte sig kort og udstik herefter diverse små cirkler. Jeg har brugt de mindste By Ditte Julie udstikkere samt bunden af en tyl. Sæt chokoladen på køl kort til chokoladen har sat sig helt.
Pisk romcremen op til den er luftig. Kom cremen på en sprøjte med en stjernetyl.
Brug en savtakket kniv til at flække de bagte vandbakkelser på langs. Sprøjt creme ud på alle bundene. Sprøjt karamel ned i cremen 3-4 steder, så karamellen fordeles jævnt under hele cremen. Placér et låg på hver vandbakkelse.
Pynt med chokoladecirkler, timian og guld. Brug evt. lidt overskydende romcreme til at sætte chokoladecirklerne fast.