Rugbrødskage m. æble og basilikum

8-10 personer

En rugbrødskage minder mig om barndom og klasselokaler.

Denne rugbrøds er ikke som den klassiske. Opskriften på denne kage er nemlig toppet med en frisk og blid æblemousse med basilikum sammen med en hjemmelavet grød med samme smage.

Brug dit daggamle rugbrød og skab en dejlig kage.

Ingredienser

Æble/basilikum grød

1,5 blad husblas
4 æbler
2 tsk vaniljepasta
2 spsk lyst rørsukker
1 dl vand
2 økologisk citron, skallen fra 2 og saften fra en 0,5
1 bundt basilikum

Æble/basilikummousse

1,5 blad husblas
æble/basilikum grød (resten af ovenstående opskrift)
1,5 dl piskefløde

Chokoladebund m. rugbrød

90 g smør
90 g god mørk chokolade, 60-70%
2 æg, str. M/L
50 g lyst rørsukker
80 g rugbrød uden kerner (daggammelt rugbrød)
1 nip salt

I øvrigt

20 g hvid chokolade
guldstøv
frisk basilikumblade

Fremgangsmåde Udskriv

1
Æble/basilikum grød

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Skræl æbler og skær dem i fine tern. Kom dem i en gryde sammen med vaniljepasta, sukker, vand samt citronskal og -saft og basilikum. Kog æblerne møre. Når vandet er fordampet fjernes basilikumbladene og æblerne blendes til en grov grød (der må gerne være noget struktur). Gem den ene halvdel af grøden til den mousse, du skal lave senere. Rør husblassen ud i den anden halvdel af grøden og kom den ud i en aflang indsatsform fra By Ditte Julie. Kom herefter grøden på frys i minimum 3 timer.

2
Æble/basilikummousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Blend grøden yderligere så den bliver til en fin puré. Varm den derefter op ved svag varme. Tag gryden af varmen og kom den udblødte husblas i den varme puré. Lad puréen svale kort. Pisk herefter fløde til en let skum og vend forsigtig puréen heri, gerne af 3 omgange. Fordel moussen i en aflang toppingform med bobler fra By Ditte Julie lad den sætte sig på frys i minimum 3 timer.

3
Chokoladebund m. rugbrød

Kom smør og chokolade op i en gryde og smelt det. Pisk æg og sukker til en lys og luftig æggesnaps. Vend herefter forsigtigt den smeltede chokoladeblanding i æggesnapsen. Riv/hak (brug evt. en minihakker) rugbrødet og vend det i chokoladeæggesnapsen sammen med salt. Hæld dejen op i en aflang rugbrødsform (ca. 27 x 11 cm) beklædt med bagepapir. Bag bunden ved 180 grader varmluft 15-18 minutter. Lad bunden køle af i formen.

4
Samling

Befri chokoladebunden fra formen og befri herefter æble/basilikum grøden og placér det ovenpå bunden. Befri til sidst moussen fra formen og placér den ovenpå grøden.

5
I øvrigt

Blend chokolade til små stykker i en minihakker og kom det op i en frysepose sammen med guldstøv og ryst det sammen. Drys det tilfældigt ud på kagen og pynt af med friske basilikumblade.

Tips

  • Brug glutenfri rugbrød for en glutenfri kage.