Små rugbrødslagkager

6 minilagkager

“Mit kageminde bringer mig til Grønland, mere præcist til Sømandshjemmet i Nuuk. Rugbrødslagkagen er særlig berømt og findes ofte på bordet til en vaskeægte grønlandsk kaffemik. Det var også denne kage, min bror og grønlandske svigerinde bad mig om at lave som deres bryllupskage, og det var den, Ditte valgte skulle være hendes mesterværk til finalen i Den store bagedyst. Den har så mange minder, så mange følelser og så meget kærlighed gemt i sig, så det ikke længere kan betegnes som ‘bare’ en kage for mig.”

Sådan skrev min personlige støtte og ‘søster’ igennem 16 år Christine, i min bog Kageminder. Her kommer endnu en fortolkning af hendes kageminde.

Ingredienser

Rugbrødsbunde

6 æg, str. M/L
100 g brun farin
100 g lyst rørsukker
1 spsk kakaopulver
4 spsk maizena majsstivelse
2 tsk bagepulver
140 g daggammelt rugbrød uden kerner

Rabarberkompot

500 g rabarber
1 tsk vaniljepasta
250 g syltesukker
1 økologisk citron, skallen og saften heraf

Kærnemælksmousse

8 blade husblas
2 tsk vaniljepasta
80 g lyst rørsukker
6 dl piskefløde
3 dl kærnemælk

I øvrigt

250 g god hvid chokolade
3 dl piskefløde
guldstøv
chokoladeperler, ruby

Fremgangsmåde Udskriv

1
Rugbrødsbunde

Pisk æg, brun farin og sukker luftigt. Kom kakako, maizena og bagepulver i en skål. Sigt de tørre ingredienser i æggesnapsen. Riv rugbrød og vend i dejen. Fordel dejen i en lille bradepande (ca. 30 x 35 cm) og bag i ca. 40 minutter ved 150 grader varmluft. Lad bunden køle. 

Udstik 12 bunder med By Ditte Julie udstikker (ca. 7 cm i diameter).

2
Rabarberkompot

Skær rabarber i små stykker. Kom alle ingredienser i en gryde og bring i kog. Lad det simre i ca. 10 minutter til rabarberne er kogt møre og væden er kogt ind. Tag gryden af varmen og lad den køle.

Smør et lag kompot på alle 12 bunde og gem resten på køl til senere.

3
Kærnemælksmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Varm langsomt vanilje, sukker og 0,5 dl fløde op til kogepunktet. Pisk resten af fløden til en letpisket flødeskum. Rør den udblødte husblas ud i den lune fløde. Tilsæt kærnemælk og rør. Vend forsigtigt flødeskummen i lidt ad gangen.

Fordel moussen i en By Ditte Julie silikoneform, 6 store huller. Kom ca. 1 cm mousse i hvert hult. Placér en bund med kompot nederst i hver. Kom endnu et lag af mousse heri og placér den sidste bund på samme måde. Pres bunden let ned i mousse og skrab overskydende mousse fra med en kagespartel. Stil formen på frys minimum natten over.

4
I øvrigt

Befri kagerne fra formen.

Temperér chokolade. Smør chokoladen ud i et tyndt lag på 6 stykker kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til kagernes omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten være ca. 2,5 cm. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra den overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule.

Placér dem langs kagernes kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere på køl i 5-10 minutter. Når chokoladen har sat sig helt, fjernes kageplasten forsigtigt.

Fordel den resterende kompot på toppen af hver kage. Pisk fløde en en sprøjtefast flødeskum og kom i en sprøjtepose med en rund By Ditte Julie tylle. Sprøjt en krans af flødeskum på toppen. Pynt med guld og perler.