Tærte m. lime, pære og mynte

8-10 personer

En efterårstærte med masser af smag.

Undlader man chokoladesnirklerne, syner denne tærte muligvis simpel. Men sandheden er at underchokoladepynten gemmer sig en masse elementer og masser af smag.

Tærten består af en klassisk mørdej, en grød af pære og mynte, pæremousse, nøddekaramel og til sidst en saltet ganache.

Ingredienser

Mørdej

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Pære/mynte grød

1,5 blad husblas
2 pærer
1 tsk vaniljepasta
1 spsk lyst rørsukker
0,5 dl vand
0,5 økologisk citron, skallen og saften heraf
10-15 mynteblade

Pæremousse

1,5 blade husblas
2 pærer
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk lime, skallen og saften heraf
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
25 g lyst rørsukker
1,5 dl fløde

Nøddekaramel

40 g lyst rørsukker
30 g smør
30 ml piskefløde
0,5 spsk honning
50 g hasselnødder
25 g mandler

Saltkaramel ganache

100 g gold chokolade
0,5 dl piskefløde
1 nip havsalt

I øvrigt

50 g gold chokolade
guldstøv
skovsyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mørdej

Kom flormelis og mel op i en stor skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og kom den på køl i minimum 30 minutter.

2
Pære/mynte grød

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Skræl pærer og skær dem i fine tern. Kom dem i en gryde sammen med vaniljepasta, sukker, vand, fintrevet citronskal og -saft og mynteblade. Kog pærerne møre. Når vandet er fordampet fjernes myntebladene og pærerne blendes groft derefter til en grød/mos. Rør husblassen ud i grøden og kom den ud i en aflang indsatsform fra By Ditte Julie. Kom herefter grøden på frys i minimum 3 timer eller natten over til grøden har sat sig.

3
Pæremousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Skræl pærer, fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker. Kom pærestykkerne op i en gryde sammen med vaniljepasta, lime, citron og sukker. Lad det småsimre i 15-20 minutter. Pærerne skal være kogt til mos. Blend herefter pærerne fint til en puré og kom den udblødte husblas i den varme puré. Lad puréen svale kort. Pisk herefter fløde til en let skum og vend forsigtigt pærepuréen heri, gerne af 3 omgange. Fordel moussen i en aflang toppingform med bobler fra By Ditte Julie og lad den sætte sig på frys i minimum 3 timer.

4
Nøddekaramel

Kom sukker, smør, fløde, og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, men ikke for tyk. Tag gryden af varmen. Hak hasselnødder og mandler fint i en foodprocesser og kom nødderne i karamellen.

Udrul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen op i en aflang tærteform fra By Ditte Julie (26,5 x 10 cm) og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld nøddekaramellen i den ubagte tærte (tærten skal kun fyldes halvt op) og bag tærten ved 180 grader varmluft i 12-15 minutter. Lad tærten køle kort af i formen og befri tærten fra formen, mens den stadig er en smule lun.

5
Saltkaramelganache

Hak chokolade fint og kom den op i en skål. Varm fløden op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld herefter fløden over chokoladen og rør forsigtig rundt i massen til chokoladen er smeltet. Vend til sidst salt i chokoladen. Fyld ganachen i en sprøjtepose. Læg den til side på køkkenbordet.

6
Samling

Befri pære/mynte grøden fra sin form og placér det ovenpå tærten med nøddekaramel. Fyld herefter ganachen langs pære/mynte grøden og afslut på toppen af grøden. Glat forsigtigt ganachen ud og kom tærten på køl til ganachen har sat sig (det tager ca. 30-60 minutter).

7
I øvrigt

Temperér chokoladen. Lav chokoladesnirkler ved at hælde chokoladen ud på et stykke kageplast. Træk herefter en kagespartel med riller gennem chokoladen og lad den sætte sig en smule. Tvist herefter chokoladebåndet i hver sin ende af kageplasten, så det danner snirkler.

Jeg har lavet en how to-video på chokoladesnirkler, hvis du vil se denne, inden du går igang.

Befri til sidst pæremoussen fra formen. Placér herefter moussen på toppen af tærten. Pynt tærten med chokolade snirkler, guldstøv og skovsyre.