Tærte med jordbærmousse og nougat

6-8 personer

Jeg har samlet nogle af mine absolutte yndlingssmage i denne sommertærte. Der er nemlig både jordbær, mandelnougat og pistacie – tre sommer favoritter!

Jeg elsker simpelthen den sprøde mørdej toppet med en cremet og lækker mousse! Den skønneste kombination.

Ingredienser

JORDBÆRMOUSSE

1,5 blade husblas
150 g jordbær, friske eller frosne
5 sorte peberkorn
1,5 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1,5 dl piskefløde

MØRDEJ

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
2 tsk vaniljepulver
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Pistaciefrangipan

80 g grønne pistacienødder
80 g lyst rørsukker
80 g smør, blødt
1 æg, str. M/L
1 nip havsalt

I øvrigt
Glaze

3 blade husblas
75 g glukosesirup
1 tsk vaniljepasta
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god hvid chokolade
lys rosa pastafarve

CHOKOLADEBÅND

lys rosa kakaosmør
100 g god hvid chokolade

I ØVRIGT

100 g friske jordbær
syrenblomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
JORDBÆRMOUSSE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom jordbær, peber, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og jorbærrerne er kogt møre. Sigt det så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme saft og lad det svale. Pisk piskefløde til en let skum og vend saften forsigtigt i flødeskummen. Gør det gerne ad et par omgange så du ikke slår luften ud af skummen. Kom moussen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie (18,5 cm i diameter) og sæt den på frys i minimum 5-6 timer eller natten over.

2
MØRDEJ

Kom flormelis, mel og vanilje op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i 30 minutter eller til du skal bruge den.

3
Pistaciefrangipan

Hak nødder fint. Ælt nødder, sukker og smør. Tilsæt æg og salt og ælt igen.

Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Fyld frangipan i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen. Befri tærten mens den stadig er lun.

4
I øvrigt

Smelt nougat i en gryde. Smør den smeltede nougat over tærten.

5
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og hæld den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokoladen. Tilsæt farve. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad glazen køle ned til ca. 35-37 grader.

Befri moussen fra silikoneformen og placér den på en rist med noget under, som tager overskydende glaze. Hæld glazen over moussen. Placér moussen på tærten.

6
CHOKOLADEBÅND

Temperér kakaosmør og chokolade og indfarv chokoladen. Smør chokoladen ud på et stykke kageplast med en kagespartel. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 3 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og markér en bølget kant ned langs chokoladebåndet med en bølget skæreskive fra By Ditte Julie. På den måde vil du kunne dele chokoladebåndet i to langs markeringen, når chokoladen har sat sig helt. Placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig på køl i 5-10 minutter.

7
I øvrigt

Fjern midten af hvert jordbær og skær dem fint ud.

Når chokoladen har sat sig, fjernes kageplasten forsigtigt. Lige så forsigtigt knækkes chokoladebåndet langs den bølgede kant. Pynt med friske jordbær og blomster langs kanten.