Vaniljetærte m. æble og nøddemazarin

6-8 personer
Glutenfri
Sukkerfri

Det er januar og jeg har netop udgivet min nyeste bog, Frie Fristelser 2.

Frie Fristelser 2 er glutenfri og uden raffineret sukker. Derfor har jeg også dedikeret januar her på Klub Ditte Julie til mindre gluten og mindre sukker.

Denne vaniljetærte med æble og nødder er glutenfri og med mindre sukker – undlad raffineret sukker helt, hvis du har lyst. Bunden er sprød og moussen fløjlsblød.

Ingredienser

Æblemousse

1 blad husblas
200 g æble, svarer til ca. 2 æbler
50 g lyst rørsukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
1 tsk vaniljepulver
1 økologisk citron, saften og skallen heraf
1 dl piskefløde

Vaniljemørdej

2 tsk vaniljepulver
80 g glutenfri havremel
50 g mandelmel
85 g smør, blødt
1 nip havsalt
2 past. æggeblommer
evt. 1 spsk vand

Mandelmazarin

50 g ren rå marcipan, kan erstattes af sukkefri marcipan
50 g lyst rørsukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
50 g smør, blødt
40 g grønne pistacienødder
40 g mandler uden hinde
1 æg, str. M/L

I øvrigt

grønne urter
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Æblemousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Skræl og skær æbler i stykker. Kom æbler, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og æblerne er kogt møre. Tilsæt den udblødte husblas ud i den varme blanding og blend til en fin puré med en stavblender. Pisk piskefløde til en let skum og vend puréen forsigtigt i flødeskummen. Gør det gerne ad et par omgange så du ikke slår luften ud af skummen. Fyld moussen i en rund toppingform med bobler fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Stil moussen på frys i minimum 4 timer.

2
Vaniljemørdej

Smuldr vanilje, mel og smør til det minder om brødkrummer. Tilsæt salt. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Hvis du har problemer med at samle dejen kan du tilføje 1 spsk vand. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad og læg den på køl i minimum 30 minutter.

3
Mandelmazarin

Ælt marcipan, sukker og smør. Hak nødder fint, tilsæt og ælt igen. Tilsæt æg og ælt.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse. Kom dejen i en rund tærtering fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Smør mazarin ud i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 20 minutter. Lad tærten køle i formen.

4
I øvrigt

Placér tærten på et serveringsfad. Befri moussen fra formen og placér på tærten. Pynt med friske urter og guld.

Tips

Denne opskrift kan både laves med sukker og sukkerfri. Gør hvad du selv har mest lyst til!

Jeg har lavet denne opskrift som en stor tærte, men ønsker du små portionsanrettede tærter, kan du bruge mine små tærteforme og få elegante minitærter.