Æblelagkage med æblegrød og marcipan – alt det jeg elsker allermest, når vi snakker æbler! Lad os bage #æblernårdeterbedst !!
Min indre mormor har været en tur i køkkenet og kreere endnu en mormor lagkage, en æblelagkage med æblegrød-bomber, æblemousse og et smukt marcipanomslag. Det kan vidst ikke skjules jeg elsker gamle klassikere og jeg kan komme æble ind i næsten alt bagværk. Den sødme, syrer og kant æbler har alt efter sort – uf, det er bare lige mig!
Æblelagkage med æblegrød og marcipan
Æblelagkage til 12 personer
FRAGILITEBUNDE
110 g æggehvider
225 g lyst rørsukker
150 g marcipan, revet
40 g æggehvider
90 g hasselnødder
Æggehvider (110 g) og sukkeret piskes til en sej marengs. Ælt marcipan og æggehvider (40 g) godt sammen. Marengsen vendes med marcipanmassen over 3 omgange – vær forsigtig, så luften ikke slås ud af marengsen. Hak hasselnødderne fint og vend dem i dejen. Fordel dejen i en springform (24 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 20 min. Lad bunden køle af inden kagen kan samles.
ÆBLEGRØD
2 blade husblas
450 g skrællet æbler
100 g lysr rørsukker
2 citroner, saften og skal
65 g brun farin
Udblød husblassen i koldt vand. Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukkeret og citron (både skal og saft). Kog æblerne i ca. 5-10 min Tilsæt herefter brun farin, og lad det små simre i 15-20 min. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur) – knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblemossen. Stil herefter æblegrøden på køl indtil brug.
ÆBLEMOUSSE
5 blade husblas
700 g æbler
1,5 økologisk citron, saft og skal
1 dl ufiltreret æblemost med ingefær (fra Løgsmose – købes i Netto bl.a.)
1 god vaniljestang
3 spsk lyst rørsukker
2,5 dl piskefløde
Udblød husblas i koldt vand. Æblerne skrælles og skæres i små stykker. Kom alle ingredienserne (ej fløden) op i en gryde og kog det hele mørt i 15 min. Æblekompotten sigtes gennem en sigte, så det bliver til en fin æblepuré. Knug husblassen fri fra vand og rør den i æblepureen. Tag lidt æblepure fra, og støb nogle halvkugler med æblepure (halvkugleforme af silikone 3 cm i diameter). Stil dine halvkugleforme med æblepure på frost i mindst 2-3 timer. Lad resten æblepureen køle ned, imens du pisker fløden til en let flødeskum. Vend æblepureen og flødeskummen sammen.
Befri kagen fra springformen og rengør formen. Kom bunden tilbage i formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Smør bunden med æblekompot og hæld herefter æblemoussen udover æblekompotten, og stil den på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.
MARCIPANOMSLAG
200 g marcipan
100 g flormelis
30 g glukosesirup
1 dl piskefløde, til opsmøring
Ælt det hele godt sammen og kom massen op i en pose og læg på i 30 min. Befri kagen fra springformen og kageplast. Pisk fløden til flødeskum og smør kagens kant op med flødeslum. Udrul marcipanen til et omslag/kant, som passer til kagen og rul den herefter omkring kagen.
IØVRIGT
50 g god hvid chokolade
lidt sølv dust
grøn skovsyrer
Blend chokoladen i en mini hakker og kom chokoladekrymlet op i en frysepose. Drys lidt sølv dust ned til chokoladen og ryst poserne godt.
Befri æblehalvkuglerne (æblebomberne) fra formen og placer dem på kagen som du ønsker og dekorer med chokoladekrymmel og skovsyrer.