Æblelagkage med æblegrød og marcipan

Æblelagkage_lagkage4Æblelagkage med æblegrød og marcipan – alt det jeg elsker allermest, når vi snakker æbler! Lad os bage #æblernårdeterbedst !!

Min indre mormor har været en tur i køkkenet og kreere endnu en mormor lagkage, en æblelagkage med æblegrød-bomber, æblemousse og et smukt marcipanomslag. Det kan vidst ikke skjules jeg elsker gamle klassikere og jeg kan komme æble ind i næsten alt bagværk. Den sødme, syrer og kant æbler har alt efter sort – uf, det er bare lige mig!

Æblelagkage med æblegrød og marcipan


Æblelagkage til 12 personer

FRAGILITEBUNDE
110 g æggehvider
225 g lyst rørsukker
150 g marcipan, revet
40 g æggehvider
90 g hasselnødder

Æggehvider (110 g) og sukkeret piskes til en sej marengs. Ælt marcipan og æggehvider (40 g) godt sammen. Marengsen vendes med marcipanmassen over 3 omgange – vær forsigtig, så luften ikke slås ud af marengsen. Hak hasselnødderne fint og vend dem i dejen. Fordel dejen i en springform (24 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 20 min. Lad bunden køle af inden kagen kan samles.

ÆBLEGRØD
2 blade husblas
450 g skrællet æbler
100 g lysr rørsukker
2 citroner, saften og skal
65 g brun farin

Udblød husblassen i koldt vand. Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukkeret og citron (både skal og saft). Kog æblerne i ca. 5-10 min Tilsæt herefter brun farin, og lad det små simre i 15-20 min. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur) – knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblemossen. Stil herefter æblegrøden på køl indtil brug.

ÆBLEMOUSSE
5 blade husblas
700 g æbler
1,5 økologisk citron, saft og skal
1 dl ufiltreret æblemost med ingefær (fra Løgsmose – købes i Netto bl.a.)
1 god vaniljestang
3 spsk lyst rørsukker
2,5 dl piskefløde

Udblød husblas i koldt vand. Æblerne skrælles og skæres i små stykker. Kom alle ingredienserne (ej fløden) op i en gryde og kog det hele mørt i 15 min. Æblekompotten sigtes gennem en sigte, så det bliver til en fin æblepuré. Knug husblassen fri fra vand og rør den i æblepureen. Tag lidt æblepure fra, og støb nogle halvkugler med æblepure (halvkugleforme af silikone 3 cm i diameter). Stil dine halvkugleforme med æblepure på frost i mindst 2-3 timer. Lad resten æblepureen køle ned, imens du pisker fløden til en let flødeskum. Vend æblepureen og flødeskummen sammen.

Befri kagen fra springformen og rengør formen. Kom bunden tilbage i formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Smør bunden med æblekompot og hæld herefter æblemoussen udover æblekompotten, og stil den på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

MARCIPANOMSLAG
200 g marcipan
100 g flormelis
30 g glukosesirup
1 dl piskefløde, til opsmøring

Ælt det hele godt sammen og kom massen op i en pose og læg på i 30 min. Befri kagen fra springformen og kageplast. Pisk fløden til flødeskum og smør kagens kant op med flødeslum. Udrul marcipanen til et omslag/kant, som passer til kagen og rul den herefter omkring kagen.

IØVRIGT
50 g god hvid chokolade
lidt sølv dust
grøn skovsyrer

Blend chokoladen i en mini hakker og kom chokoladekrymlet op i en frysepose. Drys lidt sølv dust ned til chokoladen og ryst poserne godt.

Befri æblehalvkuglerne (æblebomberne) fra formen og placer dem på kagen som du ønsker og dekorer med chokoladekrymmel og skovsyrer.

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (29)
 1. Hej Julie. Den lyder bare så lækker! Jeg skal lave kagebord til en fødselsdag med 4 kager, så vil naturligvis gerne forberede en del i forvejen. Kan hele kagen fryses? Selvfølgelig ikke marcipanen, men resten? ?
  Tak for rigtig god inspiration og udførlig vejledning! Har flere gange forsøgt mig med dine opskrifter, og de er velykket hver gang ?

 2. Kære Julie

  Endnu en flot dessert fra dig. Jeg savner dog generelt et snit af dine kager, så det er lidt nemmere at se, hvordan de er samlet.

  1. Det er taget til mig, og det skal der komme fremover, når jeg husker det ! 🙂 Tak for god feedback – det er jeg glad for.

 3. Hej igen Julie,
  Har du måske overset min besked? 🙂 Beklager, jeg er lidt “påtrængende”, men har brug for lidt af din ekspertise… 😀

 4. Ang bunden – hvorfor skal den revne marcipan æltes med æggehvide – klistrer det så ikke bare sammen til en stor klump, som så er svær at fordele i marengsen? Forstår det ikke ?

 5. Skal i gang med denne kage i morgen, og har et spørgsmål ang bunden – hvorfor skal den revne marcipan blandes med æggehvide? Vil det ikke bare klumpe sammen til en stor masse, som gør det svært at fordele i marengsen? Måske misforstår jeg det…

  1. Hej Lotte.
   Nej du misforstår det ikke 🙂 Det skal æltes sammen for du får en mere arbejdsom masse. Det bliver ikke en stor klump, men derimod en smidig marcipanmasse, som vendes forsigtigt sammen med marengsen over flere omgange, så du bevare luftigheden. Det giver mening, når du går igang med kagen. Du må endelig ikke tænke “det kan ikke passe, jeg ælte det sammen på en anden måde” – det er meningen 🙂 God bagning.
   Mvh
   Ditte 🙂

   1. Tak for hurtigt svar. Lige et spørgsmål mere – skal æblepureen være helt kold inden dem blandes med flødeskummet, eller må den godt være lun?

 6. Hej Ditte Julie
  Kan denne skønhed samles dagen inden den skal bruges uden at fragilite bunden bliver blød/sej?
  Mvh Tina

  1. Det er en lidt “våd” kage, men ja, det kan den godt. Blot sørg for din æblegrød er kogt godt ind 🙂

 7. Kære Ditte! Hvis gerne vil lave denne kage til jul, men er mere til en klassisk bund, hvilken bund ville du så mene passede godt til denne kage? har du evt et link til en anden bund på bloggen? 🙂

 8. Hej Ditte,

  Hvilken slags æbler bruger du til kagen?
  I øvrigt tillykke med Albert, håber han nyder dagen.

 9. Hej Ditte. Den ser så lækker ud, denne kage! Har planer om at lave den dagen før og så lave en vaniljebund i stedet, evt tilsat lidt hakkede nødder. Er dog bange for at der kommer til at mangle lidt knas – kan man tilføje et lag makroner? Eller har du andre forslag?

 10. Hej Ditte,
  Hvor lang tid før kan jeg lave kagen? Jeg skal lave en del kager, så jeg vil gerne kunne lave den tre dage før. Er det muligt, eller vil bundne gå i opløsning?

 11. Hej sødeste Ditte nu er jeg igang med denne lækre kage til min datters 3 års fødselsdag og står nu med to mousser der er skilt syntes jeg men manden mener det ikke !! Har lavet mange mousser før !! Flødeskum og æblepure er først samlet da det var nedkølet, og i små portioner er flødeskummen tilført den kolde æblepure hvad tror du der går galt

  1. Din æblepuré har muligvis været for kold, den skal være lun. Og din fløde skal være let pisket. Vender du for mange gange, så skiller den. Plus den vil se sådan lidt ud, når det er æblepuré – så måske den ikke er skilt 🙂

 12. Kære Ditte. Jeg skal holde fødselsdag på lørdag og havde tænkt mig at bage denne skønne kage. Jeg havde tænkt mig at lave den torsdag aften. Tænker du jeg bør fryse den ned, og tage den op lørdag morgen, eller kan den holde til at stå på køl i køleskabet fra torsdag aften til lørdag?
  Knus Michelle

 13. Er der sådan en “hovedregel” for hvor længe bærmousser, fromager, mørdej og lign kan holde sig gode i fryseren?

 14. Hej 🙂 Synes jeg har læst opskriften igennem mange gange. Og jeg er simpelthen i tvivl om, hvad man skal bruge æblegrøden til? Er det den som du kalder æblekompot længere nede i opskriften, som skal smøres på bunden? Og skal man så bruge det hele? 🙂
  Mvh. Carina

 15. Hej
  Kan man lave denne kage 1 uge i forvejen?

  Jeg tænker at lægge den sammen og fryse den, og så pynte den på selve dagen med marcipan, moussebomber og bær.
  Kan man det?
  Hilsen
  Trine

  1. Det kan du sagtens. Sørg blot for, at den får lov at tø natten over i køleskabet, så den ikke væder. Og det er ekstravigtigt, at du ikke overpisker din fløde for meget, for så vil den skille, når den tør op. God fornøjelse med den 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.