Banantærte m. chokolade

6-8 personer
Glutenfri
Sukkerfri

Frie Fristelser 2 er netop udgivet – en bog med 31 glutenfri opskrifter.

Jeg vil gerne bringe endnu flere glutenfri opskrifter herind på Klub Ditte Julie også.

Derfor er denne banantærte også helt uden gluten. Mørdejen er sprød og med smag af kakao, fyldt med sød bananmazarin og toppet med en blød chokolademousse. Tærten er afsluttet med en smuk chokoladeglaze prikket med guld.

Ingredienser

Chokolademousse

1 blad husblas
50 g god mørk chokolade, 60-70%
1 past. æggeblomme
40 g lyst rørsukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
1 nespresso shot, kaffe
1,5-2 dl piskefløde

Kakaomørdej

20 g kakaopulver
80 g glutenfri havremel
25 g boghvedemel
25 g mandelmel
85 g smør, blødt
1 nip havsalt
2 past. æggeblommer
evt. 1 spsk vand

Bananmazarin

20 g ren rå marcipan, kan erstattes af sukkefri marcipan
40 g lyst rørsukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
70 g smør, blødt
1 banan
1 æg, str. M/L

Chokoladeglaze m. guldprikker

2 blade husblas
100 g lyst rørsukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
60 g vand
75 g god mørk chokolade, 60-70%
15 g kakaopulver
30 g piskefløde
guldstøv
lys alkohol (fx vodka eller lys rom)

Chokoladebånd

Fremgangsmåde Udskriv

1
Chokolademousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokolade og smelt i en tykbundet gryde. Pisk æggeblomme og sukker lyst og luftigt til en æggesnaps. Rør husblas ud i det varme shot kaffe og tilsæt herefter kaffen til chokoladen. Vend forsigtigt æggesnapsen i chokoladen. Pisk fløde til en letpisket flødeskum og vend forsigtigt sammen med resten. Hæld moussen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie. Stil moussen på frys i 4-5 timer.

2
Kakaomørdej

Smuldr kakao, mel og smør til det minder om brødkrummer. Tilsæt salt. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Hvis du har problemer med at samle dejen kan du tilføje 1 spsk vand. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad og læg den på køl i minimum 30 minutter.

3
Bananmazarin

Ælt marcipan, sukker og smør til en blød masse. Mos banan med en gaffel. Tilsæt bananmos og æg til mazaringen og rør godt.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse. Kom dejen i en rund tærtering fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Smør mazarin ud i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 20 minutter. Lad tærten køle i formen.

4
Chokoladeglaze m. guldprikker

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Varm sukker og vand op i en gryde til 100-105 grader. Hak chokolade og kom i en høj kande sammen med kakao. Rør den udblødte husblas ud i den varme sukkerlage. Hæld sukkerlagen over chokoladen sammen med fløden. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad dine glaze køle til 35-37 grader.

Befri moussen fra formen og placér den på en bagerist med noget til at samle op nedenunder (evt. en bradepande). Hæld glazen over moussen.

Bland guldstøv med et par dråber lys alkohol. Med en pensel sprøjtes guld på kagen

Placér moussen på tærten.

5
Chokoladebånd

Temperér chokolade. Smør chokoladen ud på et stykke kageplast med en kagespartel. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 3 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere på køl i 5-10 minutter. Fjern forsigtigt kageplasten.

Temperér overskydende chokolade og hæld den ud på en marmorplade eller lignende. Smør chokoladen ud i et tyndt lag. Lad chokolade sætte sig næsten helt på pladen, dog skal chokoladen stadig være en smule blød i overfladen. Brug en chokoladespartel til at skubbe chokoladen frem. Brug det til at pynte på langs tærtens kant.

Tips

Denne opskrift kan både laves med sukker og sukkerfri. Gør hvad du selv har mest lyst til!

Undlad kaffen i chokolademoussen, hvis ikke du elsker kaffe ligesom jeg.

Mørdej er bare allerbedst på serveringsdagen. Dog kan du sagtens lave din mørdej klar et par dage i forvejen. Du kan opbevare den ubagte mørdej i en frysepose i køleskabet. Så skal den kun udrulles og bages på serveringsdagen.