Firkantet studenterkage m. bær og hvid chokolade

8-10 personer

Jeg absolut elsker studentertiden. Glade unge studenter, der fejrer overståede eksaminer og ser frem mod nye oplevelser.

Det skal selvfølgelig fejres med en smuk studenterkage. Denne er på en klassisk blondiebund med mandler og hvid chokolade. Derudover er det en moussekage med både en bærmousse og en hvid chokolademousse. Til sidst har jeg dekoreret med en smuk flerfarvet glaze, et stort chokoladebogstav – her et S for student – og selvfølgelig guld.

Kæmpe tillykke til alle studenter nu og tidligere.

Ingredienser

Blondie

60 g smør
60 g god hvid chokolade

1 æg, str. M/L
30 g lyst rørsukker
100 g mandler m. hinde
1 nip havsalt

Bærmousse

1,5 blade husblas
150 g frosne bær (vælg din yndlings)
1 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1,5 dl piskefløde

Hvid chokolademousse

2 blade husblas
175 g god hvid chokolade

3,5 dl piskefløde
½ tsk vaniljepulver

Glaze

3 blade husblas
75 g glukosesirup
1 tsk vaniljepasta
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god hvid chokolade
rød og hvid pastafarve fra By Ditte Julie

I øvrigt

guldstøv
lys alkohol (fx vodka eller lys rom)
100 g god hvid chokolade
chokoladekugler

Fremgangsmåde Udskriv

1
Blondie

Smelt smør og hvid chokolade i en tykbundet gryde. Pisk æg og sukker sammen til en æggesnaps. Vend forsigtigt smørblandingen i æggesnapsen. Blend mandler fint og vend dem i dejen sammen med salt. Hæld dejen op i en firkantet tærteform (20×20 cm) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i 15-20 minutter. Lad bunden køle helt af i formen. Befri bunden og rengør formen. Fór formen med kageplast og kom bunden retur i formen.

2
Bærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kog bær, sukker, vanilje og citronskal i en gryde i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen. Sigt blandingen så du kun har bærsaften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme bærsaft og lad det svale til det er lunt. Pisk i fløde til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskummen sammen med bærsaften over et par gangen. Hæld bærmoussen ud over blondiebunden. Stil den på frys i minimum 3-4 timer.

3
Hvid chokolademousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokolade groft og kom den i en dyb skål. Varm fløde og vanilje op til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Vrid husblassen fri for vand og rør den straks ud i chokoladefløden. Hæld massen over i en ren skål. Dæk overfladen med husholdningsfilm der trykkes helt ned på overfladen. Sæt den på køl i minimum 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader).

4
Samling

Når bærmoussen har sat sig, befries kagen fra formen og kageplast. Hæld chokolademoussen i en firkantet silikoneform (21×21 cm) og vend bunden i med bærmoussen nedad. Pres bunden let. Fjern overskydende mousse en kagespartel og bank kagen forsigtigt mod bordpladen. Stil kagen på frys i 3-4 fire timer eller natten over.

5
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Giv glukosesirup, vaniljepasta, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og hæld den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokolade. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Del glazen i to og indfarv hver portion. Lad glazen køle ned til ca. 35-37 grader.

Befri moussen fra formen og placér den på en rist med noget under som tager overskydende glaze. Hæld først den hvide glaze over (gem en lille smule). Hæld herefter rød glaze sporadisk over. Afslut med lidt mere hvid glaze. Brug en føntørre til at få glazerne til at blande sig let sammen. Stil kagen på køl til glazen har sat sig.

6
I øvrigt

Temperér chokolade. Hæld den ud på en silikonemåtte eller lignende. Lad den sætte sig kort. Brug en tal- eller bogstavsskabelon til at skære efter med en lille kniv. Sæt chokoladen på køl til den har sat sig helt. Knæk forsigtigt overskydende chokolade fra. Pensl med guldstøv.

Bland guldstøv med et par dråber lys alkohol. Med en pensel kommer du guld på kagen. Lav ligeledes stænk af guld over både chokoladebogstavet eller -tallet og kagen.  Alkoholen hjælper til at gøre guldstøvet til en væske, men grundet alkoholen vil væsken fordampe.

Placér chokoladekugler på moussekagen, som chokoladetallet eller -bogstavet kan svæve på.

Tips

Lad dig endelig ikke skramme af hverken chokoladetemperering eller flerfarvet glaze, du kan pynte kagen ligesom du har lyst til. Hvis du har mod på at kaste dig ud i det eller blot øsnker at blive ekspert, så se min how to videoer, hvor jeg dels guider dig igennem chokoladetemperering og flerfarvet glaze.