Flamberet banan-karamelkage

10-12 personer

En moussekage med sød banan og karamel.

Jeg er vild med banankage og denne bananmousse er ingen undtagelse.

Smagene af sød banan og karamel minder om en klassisk banankage men forklædt i et nyt look med mousse, flamberet banan og en smuk karamelglaze og chokoladesnirkler.

Ingredienser

Flamberet bananpuré

5 modne bananer
125 g lyst rørsukker
80 g smør
1 økologisk citron, skallen heraf
1 tsk vaniljepasta
1 dl mørk rom

Bananbund

2 æg, str. M/L
120 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
70 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
1 nip havsalt
1,5 dl flamberet bananpuré (ovenstående opskrift)
70 g smør

Kaffeganache m. havsalt

150 g god mælkechokolade
1 dl piskefløde
1 tsk instant kaffe
1 nip havsalt

Banan-karamelmousse

3 blade husblas
4 dl flamberet banapuré (ovenstående opskrift)
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
50 g god gold chokolade
3 dl piskefløde

Karamel glaze

5 blad husblas
220 g hvidt sukker
250 g sødmælk
240 g gold chokolade
250 g mirror glaze med guld By Ditte Julie
gul pastafarve
guld pastafarve

Chokoladesnirkler

50 g god hvid chokolade
gul pulverfarve

Pynt

spiselige blomster
karamelkugler

Fremgangsmåde Udskriv

1
Flamberet bananpuré

Skræl og halvér bananer. Kom sukker op på en pande og lad det smelte. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør, citronskal og vanilje. Når det hele er smeltet til en karamel, kommes bananerne på panden og det hele vendes sammen. Tilsæt herefter rom og lad det simre i et par sekunder og sæt derefter ild til (husk at slukke emhætten) og lad det flambere. Kom derefter bananerne samt al væsken op i en høj kande og blend det til en fin puré. Der er ca. 5,5 dl bananpuré.

2
Bananbund

Æg, sukker og vanilje piskes til en let og hvid æggesnaps. Mel, bagepulver og salt sigtes i og det vendes forsigtigt sammen. Kom 1,5 dl bananpuré i dejen og vend det forsigtigt sammen. Til sidst kommes smeltet smør i. Dejen fordeles i en firkantet tærteform fra By Ditte Julie (20 x 20 cm) beklædt med bagepapir i bunden og langs kanten. Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Lad bunden køle af på en bagerist.

3
Kaffeganache m. havsalt

Hak chokolade groft og kom den i en dyb skål. Varm fløde op til lige under kogepunktet sammen med kaffen. Hæld den meget varme fløde over chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Rør salt i chokolademassen. Hæld herefter chokoladeganachen over banan bunden og stil kagen på køl eller frys.

4
Banan-karamelmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom bananpuré, citronskal og -saft op i en gryde og varm op. Kom herefter den udblødte husblas heri. Kom det op i en høj kande sammen med gold chokolade og blend massen til en helt glat puré. Lad det køle lidt, mens du pisker fløde til en let pisket flødeskum. Vend flødeskummen sammen med banan massen. Kom moussen op i en stor firkantet silikoneform fra By Ditte Julie). Giv den nogle lette bank og vend bananbunden med ganache ned i moussen. Skrab evt. kanten af for mousse. Stil kagen på frys i minimum 5-6 timer.

5
Karamel glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld sukker og sødmælk op i en gryde og bring det i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være opløst, før du kan tage gryden af varmen. Hak chokolade og kom den op i en høj kande. Hæld den varme mælkebladning op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas og mirror glaze. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes.

Se evt. min video på en grundopskrift på glaze.

Del glazen i tre portioner og indfarv den ene portion med gul farve, den ene med guld farve og lad den anden portion være neutral chokoladefarve. Find herefter en ny kande frem og hæld på skift guld glaze, gul glaze og chokolade glaze heri. Dæk overfladen med husholdningsfilm og lad glazen køle ned til 37-35 grader.

Befri kagen fra formen. Placér kagen på en bagerist med noget til at samle op nedenunder (evt. en bradepande). Hæld glazen ud over kagen i midten ved at bruge zigzag-bevægelser. Fjern overskydende glaze fra kanten af kagen og placer kagen på et fad.

6
Chokoladesnirkler

Temperér chokoladen . Lav chokoladesnirkler ved at hælde chokoladen ud på et stykke kageplast. Træk herefter en kagespartel med riller gennem chokoladen og lad den sætte sig en smule. Tvist herefter chokoladebåndet i hver sin ende af kageplasten, så det danner snirkler.

Jeg har tidligere lavet en video på chokoladesnirkler, du kan se, hvis det er.

7
Pynt

Jeg har pyntet kagen med spiselige blomster, karamelkugler og chokoladesnirkler.