Glutenfri gammeldags fastelavnsboller m. remonce og vanilje

12-14 boller
Glutenfri

Klassiske gammeldags fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme.

Undgår du af den ene eller den anden årsag gluten i din kost, er disse fastelavnsboller perfekte til dig. For selvfølgelig skal du ikke snydes for en god gammeldags fastelavnsbolle bare fordi du ikke spiser gluten.

I midten er der en omgang sød og blød remonce og en klassisk konditorcreme.

Ingredienser

Dej

2 dl vand
2 spsk FiberHUSK
50 g smør
2 dl sødmælk
25 g gær
1 spsk kardemomme
1 spsk lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
400-450 g glutenfri mel (boghvedemel, fuldkornsrismel, majsmel eller havremel)
1 nip havsalt
1 æg, str. M/L, sammenpisket til pensling

Remonce

80 g lyst rørsukker
80 g smør, blødt
80 g ren rå marcipan

Vaniljecreme

2 æggeblommer
1 tsk vaniljepulver
20 g lyst rørsukker
20 g maizena
2 dl sødmælk

I øvrigt

100 g god mørk chokolade
50 g god gold chokolade
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Rør vand og FiberHUSK sammen og lad stå i ca. 10 minutter. Pisk blandingen godt igennem i ca. 10 minutter til blandingen bliver en gelé lignende masse. Smelt smør i en gryde. Tilsæt mælk og lad blandingen stå til den er lillefingervarm. Rør gær ud i smørblandingen. Tilsæt smørblandingen til gelé massen. Tilsæt også kardemomme, sukker og æg og rør godt i blandingen. Tilsæt mel og ælt i ca. 10 minutter. Tilsæt salt og ælt dejen kort igennem på bordpladen.

Spænd dejen op ved at folde dejen ind under sig selv, så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig). Kom herefter et rent viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.

2
Remonce

Ælt sukker, smør og marcipan godt sammen.

3
Vaniljecreme

Rør æggeblommer, vanilje, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Tag cremen af varmen og kom cremen i en frysepose eller en sprøjtepose og sæt på køl til cremen er kølet helt af. Se hvordan vaniljecremen laves her.

4
Samling

Tag dejen ud af skålen og rul den ude ca. 8 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Skær herefter dejen ud i 12-14 lige store firkanter. Jeg har brugt de største skæreskiver til min kagerulle og skåret 9×9 cm kvadrater. Placér en god tsk remonce og en god tsk vaniljecreme på hver kvadrat.

Stræk dejen en smule og fold de fire hjørner ind på midten over remonce og creme. Der er nu kommet fire nye hjørner, som herefter foldes ind på midten. Kram dejen sammen, så du lukker dejen, og undgår at cremen glider ud. Vend bollerne om og læg den på en bageplade beklædt med bagepapir med lukningen mod bagepladen.

Kom et rent viskestykke over bollerne. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i ovnen i 14-16 minutter.

5
I øvrigt

Smelt mørk chokolade og smør toppen af hver fastelavnsbolle med chokolade med en lille ske.

Temperér gold chokolade. Krøl et stykke bagepapir sammen og glat det let ud igen. Hæld herefter chokoladen på det let krøllede bagepapir. Lad chokoladen tørre og bræk herefter chokoladen i brudstykker. Pensl stykkerne med guldstøv.

Pynt fastelavnsbollerne med guld chokoladerne.