Glutenfri vandbakkelsesfastelavnsboller m. abrikos og vaniljecreme

14-16 fastelavnsboller
Glutenfri

Åh hvor blev jeg bare lykkelig, da disse fastelavnsboller lykkedes for mig.

Jeg har længe udforsket det glutenfri søde køkken og nu altså også vandbakkelser helt uden gluten.

Disse fastelavnsboller er fyldt med vaniljecreme og abrikosgrød.

Ingredienser

Krakeleret dej

100 g lyst rørsukker
70 g boghvedemel
30 g rismel
85-90 g smør, blødt

Vandbakkelsesdej

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
100 g boghvedemel
40 g rismel
10 g majsstivelse
3-4 æg, str. M/L

Vaniljecreme

2 æggeblommer
1 tsk vaniljepulver
20 g lyst rørsukker
20 g maizena
2 dl sødmælk
2 dl piskefløde

Abrikosgrød

160 g tørrede abrikoser
80 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepulver
2,5 dl vand
100 g mandelnougat

Tuilles

30 g smør
30 g æggehvider
30 g lyst rørsukker
30 g boghvedemel
10 g majsstivelse
orange pastafarve
solsikkeolie til pensling

Fremgangsmåde Udskriv

1
Krakeleret dej

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys.

2
Vandbakkelsesdej

Kom smør, sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og det koger tages det af varmen. Kom mel og majsstivelse i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt et æg af gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes cirka. 0,5 æg yderligere og der piskes godt. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.

Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 14-16 vandbakkelser på to bageplader beklædt med en bagemåtte. Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 14-16 runde bunde (ca. 3 cm i diameter) og placér dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

3
Vaniljecreme

Rør æggeblommer, vanilje, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Tag cremen af varmen og kom cremen i en frysepose eller en sprøjtepose og sæt på køl til cremen er kølet helt af. Se hvordan vaniljecremen laves her.

Tag cremen ud fra køleskabet, og pisk den lind med en elpisker. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Vend en smule af hver blandingen sammen og tilsæt en smule ad gangen. Fyld cremen i en sprøjtepose og den er klar til brug.

4
Abrikosgrød

Skær abrikoser ud i mindre stykker. Bring dem i kog sammen med sukker, vanilje og vand. Lad det koge under låg til abrikoserne er møre. Blend massen med en stavblender. Tilsæt nougat og blend igen til nougaten er rørt ud. Fyld grøden på en sprøjtepose og lad den køle.

5
Tuilles

Smelt smør i en gryde. Bland sukker og mel i en skål. Tilsæt æggehvider til mel-sukkerblandingen og rør godt. Tilsæt herefter smør og pastafarve. Rør indtil alle klumper er opløst. Pensl en silikoneform med blade med olie. Smør dejen godt ud i formen med en kagespartel fra By Ditte Julie. Bag ved 175 grader varmluft i 7-9 minutter.

Befri bladene forsigtigt fra formen straks når den tages fra ovnen. Placér hvert blad i en lille kop eller lignende. Lad bladene blive kolde og “sætte sig” i koppen – på den måde skaber du liv i bladene.

6
I øvrigt

Læg nougat på køl i 5-10 minutter. Skær nougat i små stykker.

Del/flæk vandbakkelserne på midten og fordel abrikosgrød på alle vandbakkelsernes bunde. Sprøjt herefter flødeskum ovenpå grøden i en krans. Fyld midten af kransen med de sidste grød. Drys med stykker af nougat og afslut med vandbakkelsens top.

Kom dragerede hasselnødder i en pose med lidt guldstøv og ryst godt. Pynt vandbakkelserne med tuilles, nødder og guldstøv.

Tips

Mit bedste tip hvad angår vandbakkelser er, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har fået nok tid i ovnen, så hellere vent og giv dem 3-5 min mere. Hvis du åbner ovnen for tidligt, risikerer du, at de falder sammen.

Husk at vandbakkelser kan spises hele året rundt og ikke kun i anledning af fastelavn.