Grapefrugttærte m. pistacie
6-8 personer
Ingredienser
Grapefrugtcreme
2 grapefrugter, skallen fra 1 og saften fra 2 (ca. 3 dl)
2 spsk lyst rørsukker
2 tsk maizena
2 spsk vand
2 æggeblommer
2 æg
Pistacie mørdej
40 g grønne pistacienødder
60 g flormelis
2 tsk vaniljepasta
110 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer
Pistaciemazarin
75 g lyst rørsukker
75 g smør, blødt
75 g pistaciemasse
1 æg
35 g mandelmel
Glaze
4,5 blade husblas
110 g glukosesirup
110 g hvidt sukker
65 g vand
75 g kondenseret mælk
110 g god hvid chokolade
grøn, gul og lys rosa pastafarve fra By Ditte Julie
Chokoladebånd
100 g god hvid chokolade
lys rosa pulverfarve
Marengs
50 g æggehvider
50 g hvidt sukker
50 g flormelis
gul og grøn pastafarve fra By Ditte Julie
I øvrigt
Fremgangsmåde Udskriv
Grapefrugtcreme
Kom grapefrugtskal og -saft og sukker op i en gryde og bring det i kog. Lad det herefter reducere til der er ca. 2 dl saft tilbage. Sigt herefter saften. Opløs maizena i vand. Bland æggeblommer og æg i maizenaen og rør det sammen til en homogen masse. Kom saften tilbage i gryden over blusset og hæld æggemassen i en tynd stråle ned i bærsaften mens du konstant pisker. Pisk indtil massen begynder at tykne og tag derefter gryden af varmen. Kom cremen op i en rund indsatsform fra By Ditte Julie (18,5 cm i diameter) og kom cremen på frys minimum i 5-6 timer.
Pistacie mørdej
Blend pistacienødder til fint mel. Kom pistaciemel, flormelis, vaniljepasta og mel op i en skål og smuldr smørret heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose og kom den på køl i minimum 30 minutter eller til du skal bruge den.
Pistaciemazarin
Ælt sukker, smør og pistaciemasse sammen til en ensartet masse uden klumper. Tilsæt æg og ælt igen til massen er homogen. Vend herefter mandelmel i pistaciemassen.
Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i en rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Fyld pistaciemazarinen i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen. Befri tærten mens den stadig er lun.
Glaze
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt ud i massen. Hak chokolade og kom den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokolade. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes luftbobler, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes.
Del glazen i tre portioner. Indfarv de tre med henholdsvis med grøn, gul og rosa pulverfarve. Indfarv dem ved at røre forsigtigt med en ske. I en stor kande samles de tre farver glaze. Start med en smule af hver som hældes i den store kande skiftevis. Gentag til du ikke har mere glaze. Lad glazen køle til 35-37 grader.
Befri grapefrugtcremen fra formen og placér den på en bagerist med noget til at samle op nedenunder (evt. en bradepande). Hæld glazen udover kagen ved at bruge zigzag-bevægelser.
Placér tærten på et serveringsfad. Placér herefter grapefrugtcremen ovenpå tærten.
Chokoladebånd
Temperér chokolade og indfarv den. Smør den ud i et tyndt lag på et stykke kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 2,5 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten.
Marengs
Pisk æggehvider til de skummer. Tilsæt hvidt sukker lidt ad gangen og pisk det til en luftig marengs. Sigt flormelis i en skål for sig og vend det forsigtigt i marengsen. Tilsæt pastafarve og kom marengsen på en sprøjtepose med en stjernetylle fra By Ditte Julie.
Fjern forsigtigt kageplasten fra chokoladebåndet og sprøjt en krans af marengs rundt om den glazede grapefrugt creme.
I øvrigt
Hak pistacienødder og drys dem over marengsen.
Tips
Lad dig endelig ikke skramme af hverken chokoladetemperering eller flerfarvet glaze, du kan pynte kagen ligesom du har lyst til. Hvis du har mod på at kaste dig ud i det eller blot øsnker at blive ekspert, så se min how to videoer, hvor jeg dels guider dig igennem chokoladetemperering og flerfarvet glaze.
Ønsker du at glaze moussen, er det vigtigt, at du gør det når de er dybfrosne, inden de tør op.