Jordbærtærte m. pistacie

6-8 personer

Sommer er for mig bare lig med jordbær. Og også gerne mange af dem.

I denne tærte er der ikke sparet på det sommerlige bær. Først en klassisk mørdej med vanilje og pistacienødder, en jordbærganache og på toppen en mousse af jordbær.

Moussen er pakket ind i en glaze i rosa nuancer og til sidst et bølget chokoladebånd og friske jordbær.

Ingredienser

Jordbærmousse

1,5 blade husblas
150 g jordbær, friske eller frosne
1,5 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1,5 dl piskefløde 

Mørdej

25 g grønne pistacienødder
60 g flormelis
125 g kage hvedemel
2 tsk vaniljepulver
75 g smør, blødt
2 æggeblommer 

Pistaciemasse

150 g færdigkøbt pistaciemasse

Jordbærganache

150 g jordbær, friske eller frosne
1 økologisk citron, skallen heraf
10 peberkorn
piskefløde (mængde afhænger af, hvor meget væske du får fra jordbærrene)
170 g god hvid chokolade 

Glaze

3 blade husblas
75 g glukosesirup
1 tsk vaniljepasta
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god hvid chokolade
lys rosa og hvid pastafarve fra By Ditte Julie

Chokoladebånd

lys rosa kakaosmør
100 g god hvid chokolade

I øvrigt

friske jordbær

Fremgangsmåde Udskriv

1
Jordbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom jordbær, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og jorbærrerne er kogt møre. Sigt det så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme saft og lad det svale. Pisk piskefløde til en let skum og vend saften forsigtigt i flødeskummen. Gør det gerne ad et par omgange så du ikke slår luften ud af skummen. Kom moussen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie (18,5 cm i diameter) og sæt den på frys i minimum 5-6 timer eller natten over.

2
Mørdej

Blend pistacienødder og flormelis til fint pistaciemel. Kom pistaciemel, mel og vanilje op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i 30 minutter eller til du skal bruge den.

3
Pistaciemasse

Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i en rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Fyld pistaciemassen i den ubagte tærte og glat den ud med en kagespartel. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen. Befri tærten mens den stadig er lun og placér den på en By Ditte Julie tallerken.

4
Jordbærganache

Kog jordbær, citron og peberkorn op under låg. Sigt blandingen så du kan har saften tilbage. Du skal have 1 dl væske, så har du lidt under, spædes der op med piskefløde. Hak chokolade groft og kom den i en høj kande. Hæld den varme væske op til chokoladen og rør. Lad ganachen køle kort og hæld den over den bagte tærte. Stil tærten på køl til ganachen har sat sig.

5
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Giv glukosesirup, vaniljepasta, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokolade og hæld den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokolade. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes.

Del glazen i to portioner. Den ene portion indfarves med lys rosa og den anden med hvid. Du indfarver portionerne ved at røre forsigtigt med en ske. Lad dine glazer køle til 35-37 grader. 

Befri moussen fra formen og placér den på en bagerist med noget til at samle op nedenunder (evt. en bradepande). Hæld skiftevis de to farver glaze over kagen. Brug evt en hårtørrer til at blande glazerne sammen.

Placér moussen på tærten.

6
Chokoladebånd

Temperér kakaosmør og chokolade og indfarv chokoladen. Smør chokoladen ud på et stykke kageplast med en kagespartel. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 3 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og markér en bølget kant ned langs chokoladebåndet med en bølget skæreskive fra By Ditte Julie. På den måde vil du kunne dele chokoladebåndet i to langs markeringen, når chokoladen har sat sig helt. Placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig på køl i 5-10 minutter.

7
I øvrigt

Fjern midten af hvert jordbær og skær dem fint ud. 

Når chokoladen har sat sig, fjernes kageplasten forsigtigt. Lige så forsigtigt knækkes chokoladebåndet langs den bølgede kant. Pynt med friske jordbær og blomster langs kanten.

Tips

Lad dig endelig ikke skramme af hverken chokoladetemperering eller flerfarvet glaze, du kan pynte kagen ligesom du har lyst til. Hvis du har mod på at kaste dig ud i det eller blot øsnker at blive ekspert, så se min how to videoer, hvor jeg dels guider dig igennem chokoladetemperering og flerfarvet glaze.