Lakridsdrømme m. havtorn

8 desserter

Elegante og magiske moussedesserter perfekte til årets sidste aften.

De smukke nytårsdesserter er med smag af havtorn og lakrids som giver en frisk men dyb smag.

Ingredienser

Blondiebund

45 g smør
45 g god hvid chokolade
1 æg, str. M/L
25 g lyst rørsukker
35 g kage hvedemel
1 nip salt
1 tsk lakridspulver

Havtorn creme

75 g havtorn
25 g lyst rørsukker
1 citron, saften heraf
1 tsk majsstivelse
1 æggeblomme
1 æg, str. M/L

Lakridsmousse

4 blade husblas
100 g lakridssirup
1 citron, saften heraf
1,5 dl neutral skyr
2,5 dl piskefløde

Glaze

5 blad husblas
220 g hvidt sukker
250 g sødmælk
240 g god hvid chokolade
250 g mirror glaze m. guld glimmer
orange pastafarve
sort pastafarve
gul pastafarve

Chokoladesnirkler

50 g god hvid chokolade
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Blondiebund

Kom smør og chokolade i en gryde og smelt. Pisk æg og sukker til en lys og luftig æggensnaps. Vend forsigtig den smeltede chokoladeblanding i æggesnapsen. Sigt mel, salt og lakrids ned i æggeblandingen og vend sammen. Hæld dejen op i en justerbar kagering (16 cm i diameter) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bunden ved 180 grader varmluft 15-18 minutter. Lad bunden køle af i formen.

2
Havtorn creme

Kom havtorn, sukker og citronsaft op i en gryde og kog det op til sukkeret er opløst. Sigt herefter massen så du kun har saften tilbage. Bland majstivelse, æggeblomme og æg sammen til en homogen massen. Kom saften tilbage i gryden og hæld æggemassen i en tynd stråle ned i havtornsaften mens du pisker. Pisk indtil massen begynder at tykne og tag herefter gryden af varmen.

Befri bunden fra kageringen langs kanten. Kom et stykke kageplast langs kanten og fordel cremen over bunden. Stil kagen på køl til cremen har sat sig.

Udstik herefter 8 cirkler til små bunde med en udstikker (3-4 cm i diameter).

3
Lakridsmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom lakridssirup op i en gryde sammen med citronsaften og varm det op. Tag gryden af varmen og kom den udblødte husblas i den varme lakridssirup. Lad siruppen svale kort og rør herefter skyr i lakridsen. Pisk fløde til en let skum og vend det forsigtigt sammen med lakridsblandingen over 3 omgange. Kom moussen op i en sprøjtepose og fyld moussen op i silikonekugler fra By Ditte Julie. Hold 1 cm afstand til kanten og vend bunden med havtorncremen ned af heri. Pres bunden let ned og skrab det overskydende mousse af. Stil moussekagerne på frys natten over.

4
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld sukker og sødmælk op i en gryde og bring det i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være smeltet. Hak chokolade og kom den op i en høj kande. Hæld den varme mælkebladning op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas og mirror gelé. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt stavblenderen kommes skråt i, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Del herefter glazen op i 3 portioner (3 kander) og rør forsigtig en pastafarve i hver kande, så du har en kande med gul, orange og sort glaze. Hæld herefter de 3 indfarvede portioner på skift op i en høj kande. Lad glazen køle ned til 37-35 grader.

Jeg har lavet en how to-video med indfarvning af glaze.

Befri kagerne fra silikoneformen. Placer kagerne på en bagerist med noget til at samle op nedenunder. Hæld glazen udover kagerne ved at bruge zigzag-bevægelser.

5
Chokoladesnirkler

Temperér chokoladen. Lav chokoladesnirkler ved at hælde chokoladen ud på et stykke kageplast. Træk herefter en kagespartel med riller gennem chokoladen og lad den sætte sig en smule. Kom herefter guldstøv tilfældigt på chokoladen. Tvist herefter chokoladebåndet i hver sin ende af kageplasten, så det danner snirkler. Dekorér yderligere med det, du synes.