Luksus jordbærtærte

8-10 personer

Årh der er næsten ikke noget mere sommerligt end årets første stykke jordbærtærte med friske danske jordbær. Mums!

Denne jordbærtærte har de helt klassiske smage af jordbær, mazarinbund og vaniljecreme. Dog har jeg gjort lidt ekstra ud af pynten så du får en luksus jordbærkage.

Jeg guider dig igennem hele opskriften og selvfølgelig også luksus pynten.

 

Ingredienser

Mørdej

60 g flormelis
2 tsk vaniljepasta
150 g kage hvedemel
1 økologisk citron, skallen heraf
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Vaniljecreme

1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
20 g majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
2 dl piskefløde

Mazarinbund m. jordbær

70 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
70 g ren rå marcipan
70 g smør, blødt
1 æg, str. M/L
25 g mandler
30 g mandelmel
1 nip havsalt
40 g friske jordbær, i små tern

Crumble

50 g kage hvedemel
50 g smør, blødt
50 g lyst rørsukker
1 spsk kakaopulver

Foreløbig samling

50 g chokolade

Spiseligt mos

30 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
60 g lyst rørsukker
3 æg, str. M/L
mørkegrøn pastafarve

Pynt

50 g ren rå marcipan
hvid, grøn og guld pastafarve

Chokoladebånd

125 g ruby chokolade
1 tsk jordbærstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mørdej

Kom flormelis, vaniljesukker, mel og citronskal op i en skål. Smuldr smør heri mellem hænderne til det ligner brødkrummer. Ælt æggeblommer i dejen. Stop med at ælte så snart dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.

2
Vaniljecreme

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule rørsukker. Rør maizena ud i 4 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen og fisk den tomme vaniljestang op. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold. Piskefløden skal bruges senere.

3
Mazarinbund m. jordbær

Pisk sukker, vanilje, marcipan og smør sammen. Der må ikke være klumper i dejen. Tilsæt æg og pisk godt. Hak mandler fint og tilsæt sammen med mandelmel. Vend dejen forsigtigt sammen. Tilsæt salt og små jordbærstykker. Smør dejen ud i en justerbar kagering fra By Ditte Julie (16 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i 20 minutter. Lad den køle helt ned i formen.

4
Crumble

Ælt alle ingredienser sammen. Smuldr dejen på en bageplade med bagepapir. Bag ved 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Husk jævnligt at røre i din crumble mens den er i ovnen.

Rul mørdejen ud i ca. 2 mm tykkelse. Kom mørdejen i en rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Kom bagepapir over tærten, fyld med linser og blindbag tærten ved 190 grader varmluft i 10-15 minutter. Fjern linser og bagepapir og bag tærten videre i ca. 10 minutter. Lad tærten køle af.

Hvis du har lyst, kan du se denne video, hvor jeg viser, hvordan jeg blindbager.

5
Foreløbig samling

Befri mørdejen fra sin form. Smelt chokolade og smør den ud på tærtebunden. Lad chokoladen størkne. Befri mazarinbunden fra kageringen. Placér mazarinbunden i midten af tærten.

Pisk vaniljecremen lind med en elpisker. Pisk fløde til en sprøjtefast flødeskum og vend den i cremen lidt ad gangen. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

Fyld vaniljecreme rundt i kanten af mazarinkagen. Sprøjt også vaniljecreme henover overfladen af mazarinkagen, så tærten fyldes ud. Stil tærten på køl til cremen har sat sig.

6
Spiseligt mos

Blend alle ingredienser. Hæld dejen på sifon-flasker med 2 patroner. Prik 2 papkrus i bunden med en kniv og fyld massen i krusene. Bag hver “kage” for sig i mikroovn ved højeste effekt i ca. 1 minut. Lad dem afkøle på en bagerist med bunden i vejret.

Klip moskagerne fri af kopperne og pluk det til passende stykker.

7
Pynt

Del marcipan i tre og indfarv hver del. Form blomster og stilke af marcipan.

Drys crumble over vaniljecremen og pynt med jordbær og blomster.

8
Chokoladebånd

Klip et stykke kageplast i 4 cm højde, som passer til kagens omkreds. Temperér chokolade. Rør jordbærstøv i og smør et chokoladebånd på kageplasten. Lad chokoladen sætte sig kort og kom omkring kagen. Når chokoladen har sat sig helt fjernes kageplasten forsigtigt.