Ribstærte
6-8 personer
I ved hvordan jeg har det med tærter – jeg ELSKER dem!
Denne tærte består af en virkelig frisk og smuk rosa mousse af ribsmousse. Moussen er placeret på en klassisk mørdej med vanilje og en frangipan af smør, sukker, mandler og ribs.
Omkring tærten har jeg kommet et chokoladebånd i en lys rosa farve med en bølget kant og en masse friske ribs.
Ingredienser
Ribsmousse
1,5 blade husblas
150 g ribs, friske eller frosne
1,5 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1,5 dl piskefløde
Mørdej
60 g flormelis
150 g kage hvedemel
2 tsk vaniljepulver
75 g smør, blødt
2 æggeblommer
Frangipan m. ribs
80 g smør, blødt
80 g lyst rørsukker
80 g mandler med hinde
1 æg
1 nip havsalt
50 g friske ribs
Glaze
3 blade husblas
75 g glukosesirup
1 tsk vaniljepasta
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god hvid chokolade
mørk rosa, lys rosa og hvid pastafarve fra By Ditte Julie
pink støv
Chokoladebånd
lys rosa kakaosmør
100 g god hvid chokolade
I øvrigt
friske ribs
Fremgangsmåde Udskriv
Ribsmousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom ribs, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og ribsene er kogt møre. Sigt det så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme saft og lad det svale. Pisk piskefløde til en let skum og vend saften forsigtigt i flødeskummen. Gør det gerne ad et par omgange så du ikke slår luften ud af skummen. Kom moussen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie (18,5 cm i diameter) og sæt den på frys i minimum 5-6 timer eller natten over.
Mørdej
Kom flormelis, mel og vanilje op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i 30 minutter eller til du skal bruge den.
Frangipan m. ribs
Ælt smør og sukker sammen. Blend mandler fint og vend dem i. Tilsæt æg og salt. Rør det godt sammen til en frangipan.
Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Fyld frangipanen i den ubagte tærte og pres forsigtigt friske ribs ned i. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen. Befri tærten mens den stadig er lun og placér den på en By Ditte Julie tallerken.
Glaze
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Giv glukosesirup, vaniljepasta, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokolade og hæld den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokolade. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes.
Del glazen i to portioner. Den ene portion indfarves med mørk rosa og pink støv. Den anden portion deles i to portioner, hvoraf den ene indfarves med lys rose og den anden med hvid. Du indfarver portionerne ved at røre forsigtigt med en ske. I en stor kande samles de to små portioner (lys rosa og hvid). Start med en smule af hver farve, som hældes i den store kande skiftevis og gentag til du ikke har mere glaze. Lad dine glazer køle til 35-37 grader.
Befri moussen fra formen og placér den på en bagerist med noget til at samle op nedenunder (evt. en bradepande). Hæld først den mørke rosa over hele kagen. Herefter hældes den lyse glaze sporadisk over moussen.
Placér moussen på tærten.
Chokoladebånd
Temperér kakaosmør og chokolade og indfarv chokoladen. Smør chokoladen ud på et stykke kageplast med en kagespartel. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 3 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og markér en bølget kant ned langs chokoladebåndet med en bølget skæreskive fra By Ditte Julie. På den måde vil du kunne dele chokoladebåndet i to langs markeringen, når chokoladen har sat sig helt. Placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere på køl i 5-10 minutter. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten og deler det i to.
I øvrigt
Når chokoladen har sat sig, fjernes kageplasten forsigtigt. Lige så forsigtigt knækkes chokoladebåndet langs den bølgede kant. Pynt med friske ribs langs kanten.
Tips
Lad dig endelig ikke skramme af hverken chokoladetemperering eller flerfarvet glaze, du kan pynte kagen ligesom du har lyst til. Hvis du har mod på at kaste dig ud i det eller blot øsnker at blive ekspert, så se min how to videoer, hvor jeg dels guider dig igennem chokoladetemperering og flerfarvet glaze.
Ønsker du at glaze moussen, er det vigtigt, at du gør det når de er dybfrosne, inden de tør op.