Roulade m. vaniljecreme og lemoncurd

8-10 personer

Der er nu intet som en klassisk roulade.

Jeg tror aldrig, at jeg har spist så mange roulader som dengang, da jeg deltog i Den Store Bagedyst, hvor jeg skulle testsmage og øve mig en masse på udfordringen – jeg var lige ved at nå et sted, hvor jeg blev liiidt træt af klassikeren 😉

Denne roulade er fyldt med en klassisk vaniljecreme og lemoncurd og svøbt i marcipan. På toppen har jeg pyntet med saltet marengs.

Ingredienser

Rouladebund

100 g æggeblommer (5 æg, str. M/L)
100 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljesukker
160 g æggehvider
20 g lyst rørsukker
60 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk stødt ingefær

Vaniljecreme

30 g majsstivelse
2 tsk vaniljesukker
3 spsk lyst rørsukker
3 dl sødmælk
3 æggeblommer

I øvrigt

1-2 dl færdigkøbt lemoncurd (eller lav den selv efter denne opskrift)

Marmoreret marcipanbånd

300 g ren rå marcipan
150 g flormelis
30 g glukosesirup
grøn og gul pastafarve

Saltet marengs

60 g æggehvider
60 g hvidt sukker
60 g flormelis
1 nip havsalt

I øvrigt

spiseligt bladguld
grønne pistacienødder
frisk timian

Fremgangsmåde Udskriv

1
Rouladebund

Del æg op i æggeblommer og æggehvider – ca 5 æg til målene. Pisk æggeblommer, lyst rørsukker og vanilje sammen til en tyk og luftig æggesnaps. Æggehvider piskes let. Sukker tilsættes og piskes stive. Vend mel, bagepulver og ingefær i æggesnapsen og bagefter vendes æggehviderne forsigtig i. Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 190 grader varmluft i ca. 10-15 minutter. Når den kommer ud af ovnen, vendes den ud på et nyt stykke bagepapir og rulles med det samme i et rent viskestykke. Derefter skal den på køl. På den måde holder den form som en roulade og ikke revner.

2
Vaniljecreme

Rør majsstivelse ud i 1 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle imens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen. Hæld cremen op i en pose og kom cremen i køleskab til den er helt kold.

Pisk den kolde vaniljecreme lind og luftig.

3
Samling

Rul forsigtigt rouladebunden ud og smør vaniljecreme ud over bunden (gem 2 spsk vaniljecreme til opsmøring). Smør herefter lemoncurd ud over vaniljecremen. Rul rouladen sammen på den korte led. Pak rouladen ind i film og sæt den på køl indtil den skal nydes.

4
Marmoreret marcipanbånd

Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup godt sammen og pak det ind i husholdningsfilm og læg det på køl i ca. 30 minutter. Opdel herefter din marcipan i de portioner, du ønsker og indfarv dem. Tril små pølser af din marcipan, saml dem i forskellige farver og pres dem sammen til én pølse. Tvist den, indtil du har den marmoreret effekt, som du ønsker. Smør rouladen op med den resterende vaniljecreme, udrul din marcipan (20×60 cm) og kom den omkring rouladen. Skær overskydende marcipan af og pynt rouladen, som du ønsker.

5
Saltet marengs

Pisk æggehvider stive og tilsæt sukker. Pisk det til en sej og lækker marengs. Sigt og vend flormelis i massen sammen med havsalt. Kom marengsen på sprøjteposen med en tylle og lav en flot marengssnirkel ned langs rouladen. Tril evt. nogle kugler af den overskydende marcipan.

6
I øvrigt

Drys til sidst med bladguld, finthakket pistacie og frisk timian.