Sarah Bernhardt tærte

6-8 personer

Den klassiske Sarah Bernhardt kage skulle eftersigende være blevet skabt på Amager i forbindelse med et besøg af den franske skuespilleringe, Sarah Bernhardt.

Om det er sandt aner jeg ikke, men måske – og hvis det er tilfældet, så synes jeg det er ret hyggeligt at vi stadig holder fast i den lille kage med trøffel creme og mørk chokolade.

Jeg har tidligere givet mit bud på en nyfortolkning af klassikeren i min bog Kageminder, men her kommer endnu et bud. I denne omgang med en frisk skovbærmousse.

Ingredienser

Mælkechokoladecremeux

2 blade husblas
150 g god mælkechokolade, 41%
1,25 dl sødmælk
1,25 dl piskefløde
50 g past. æggeblommer
25 g lyst rørsukker

Kakaomørdej

20 g kakaopulver
130 g kage hvedemel
60 g flormelis
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Kakaofrangipane

80 g mandler uden hinde
80 g smør, blødt
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
1 nip havsalt
10 g kakao

Kakaocrumble

40 g kage hvedemel
10 g kakao
50 g smør, blødt
50 g lyst rørsukker

I øvrigt
Skovbærmousse

1 blad husblas
100 g skovbær, friske eller frosne
1 spsk lyst rørsukker
0,5 tsk vaniljepasta
0,5 økologisk citron, skallen og saften heraf
1 dl piskefløde

Mørk chokoladeglaze

2 blade husblas
100 g lyst rørsukker
60 g vand
75 g god mørk chokolade, 66%
15 g kakao
30 g piskefløde

I øvrigt

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mælkechokoladecremeux

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokolade fint og kom i en skål. Varm mælk og fløde op til kogepunktet i en gryde. Pisk æggeblommer og sukker til en lys og luftig æggesnaps. Hæld en smule af den varme fløde/mælkeblanding i æggesnapsen. Hæld herefter hele æggesnapsen op til den resterende fløde/mælkeblanding. Lad cremeuxen legere og tykne under konstant piskning ved middelvarme. Når cremen er tyknet og rammer 85 grader, tages den af varmen. Sigt massen igennem en finmasket sigte. Hæld herefter cremeux over den hakkede chokolade og rør godt med en dejskraber. Brug til sidst en stavblender til at køre cremeuxen helt jævn.

Hæld cremeuxen i en rund indsatsform fra By Ditte Julie. Stil isen på frys i minimum 3 timer.

2
Kakaomørdej

Smuldr kakao, mel, sukker og smør til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad og læg den på køl i minimum 30 minutter.

3
Kakaofrangipane

Blend mandler til fint mel. Ælt mandelmel, smør og sukker. Tilsæt æg, salt og kakao og ælt igen.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse. Kom dejen i en rund tærtering fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Smør frangipan ud i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle i formen.

4
Kakaocrumble

Ælt alle ingredienser godt sammen. Smuldr massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 minutter. Rør 3-4 gange undervejs, så det bliver små krummer og en sprød crumble.

5
I øvrigt

Smelt chokolade. Befri tærten fra sin form. Smør et lag af chokolade ud på tærten. Stil den på køl til chokoladen har sat sig.

6
Skovbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom bær, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og bærrerne er kogt møre. Sigt det så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme saft og lad det svale. Pisk piskefløde til en let skum og vend bærsaften forsigtigt i flødeskummen. Gør det gerne ad et par omgange så du ikke slår luften ud af skummen. Hæld moussen over tærten i et tyndt lag (op til kanten af siderne). Sæt tærten på køl.

7
Mørk chokoladeglaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Varm sukker og vand op i en gryde til 100-105 grader. Hak chokolade og kom i en høj kande sammen med kakao. Rør den udblødte husblas ud i den varme sukkerlage. Hæld sukkerlagen over chokoladen sammen med fløden. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad dine glaze køle til 35-37 grader.

Befri cremeuxen fra formen og placér den på en bagerist med noget til at samle op nedenunder (evt. en bradepande). Hæld glazen over den frosne cremeux.

8
I øvrigt

Placér den glazede crémeux på tærten. Kom kakaocrumble langs kanten.

Temperér chokolade og lav chokoladesnirkler. Brug en By Ditte Julie spartel med riller. Lad snirklerne sætte sig kort på køl. Befri snirklerne forsigtigt fra kagespartel. Pynt tærten af med en chokoladesnirkel og guldstøv.

Tips

Mørdej er bare allerbedst på serveringsdagen. Dog kan du sagtens lave din mørdej klar et par dage i forvejen. Du kan opbevare den ubagte mørdej i en frysepose i køleskabet. Så skal den kun udrulles og bages på serveringsdagen.

Jeg har valgt at lave denne skønne tærte med skovbærmousse, men skovbærerene kan let skiftes ud med f.eks. hindbær, jordbær, solbær eller dine yndlingsbær.