Gammeldags fastelavnsboller med krymmel
10-12 boller
Helt klassiske gammeldaw’s fastelavnsboller. Jeg har brugt min grundopskrift på en klassisk gærdej, men kommet godt med kardemomme og vanilje i for at give en herlig sød smag.
I midten gemmer sig fyld af remonce og vaniljecreme. Kom dog lige præcis det fyld i, som du holder mest af! Du kunne eksempelvis komme en god klat marmelade i, chokoladeknapper, bær eller andet!
Ingredienser
Dej
1,4 dl sødmælk
30 g gær
1 æg, str. M/L
20 g lyst rørsukker
1 spsk kardemomme
1 tsk vaniljepulver
90 g smør
300 g hvedemel
1 nip salt
Remonce
80 g lyst rørsukker
80 g smør, blødt
80 g ren rå marcipan
Vaniljecreme
2 æggeblommer
1 tsk vaniljepulver
20 g lyst rørsukker
20 g maizena
2 dl sødmælk
I øvrigt
æg til pensling
100 g god hvid chokolade
krymmel
Fremgangsmåde Udskriv
Dej
Lun mælk til den er lillefingervarmt. Opløs gær i den lune mælk. Rør æg, sukker, kardemomme og vanilje i mælkeblandingen. Smelt smør og hæld i mælkeblandingen. Sigt mel og salt i blandingen og ælt dejen godt sammen – gerne i 10-15 minutter. Læg dejen op i en stor skål og dæk skålen med husholdningsfilm og et viskestykke. Stil dejen til hævning i 1 time.
Remonce
Ælt sukker, smør og marcipan godt sammen.
Vaniljecreme
Rør æggeblommer, vanilje, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Tag cremen af varmen og kom cremen i en frysepose eller en sprøjtepose og sæt på køl til cremen er kølet helt af. Se hvordan vaniljecremen laves her.
I øvrigt
Rul dejen ud på et bord med lidt mel i 0,5 cm tykkelse. Skær 10-12 kvadrater. Kom ca. 1 tsk remonce og vaniljecreme på hver kvadrat. Fold hvert hjørne ind over fyldet og saml kvadraten til en bolle, så fyldet ikke løber ud. Vend bollerne så samlingen vender ned og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve til dobbelt størrelse (det tager ca. 30-60 minutter). Pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg. Bag dem ved 200 grader varmluft i 15-17 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.
Smelt chokolade og smør ud på toppen af hver bolle. Drys med krymmel.
Tips
Har du udfordringer med lukning af dine fastelavnsboller, så se denne video, hvor jeg guider dig til at lykkes med at lukke dine boller omkring fyldet, så det IKKE falder ud.