Nytårs citrontærter

8 desserter

Der er smæk på smagene i disse portionsanrettede nytårsdesserter.

Bunden i disse moussedesserter består af klassisk kransekage bunde. Derudover består desserterne af friske smage fra lime og mynte.

Ingredienser

Mynteganache

20 blade mynte
1 tsk lyst rørsukker
1 dl piskefløde
200 g god hvid chokolade
20 g smør, koldt

Kransekagebund

100 smør, blødt
100 g ren rå marcipan
100 g lyst rørsukker
2 æg, str. M/L
60 g kage hvedemel

Mynte-limemousse

4 blade husblas
4 økologiske lime, skallen og saften heraf
100 g lyst rørsukker
20-25 blade mynte
0,5 dl vand
1 dl creme fraiche, 18 %
4 dl piskefløde

Glaze

2,5 blade husblas
110 g hvidt sukker
100 g sødmælk
120 g god hvid chokolade
125 g mirror glaze m. guld glimmer 
grøn pulverfarve

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mynteganache

Mynte og sukker blendes helt fint i en foodprocessor eller minihakker. Kom det herefter op i en gryde sammen med fløde og varm det op til lige under kogepunktet. Hak chokolade. Sigt mynte/flødeblandingen, gerne gennem et klæde, over chokoladen og rør det sammen til chokoladen er smeltet. Tilsæt til sidst koldt smør og rør godt. Fyld halvkugleforme af silikone (3 cm i diameter). Lav 16 styks så du herefter kan samle 8 hele kugler. Stil på frys i i minimum 2 timer.

2
Kransekagebund

Ælt smør, marcipan og sukker sammen til en ensartet masse og ælt herefter æg i. Sigt mel i dejen og vend det sammen. Smør dejen ud i en kagering (20 cm i diameter) med bagepapir i bunden af formen (dejen skal være ca. 2-3 cm høj – måske skal al dejen ikke bruges). Bag kransekagebunden ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter. Lad bunden køle af i formen.

3
Mynte-limemousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom limeskal, sukker og mynteblade op i en morter og knus det godt. Pres saften ud af limefrugterne og kom saften op i en gryde sammen med lime/myntesukkeret og vand. Lad det simre indtil sukkeret er opløst, det tager ca. 5 minutter. Sigt sukkerlagen igennem en fintmasket sigte og et klæde. Rør den udblødte husblas ud i sukkerlagen. Lad den svale kort og rør creme fraiche i lagen. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den forsigtigt sammen med sukkerlagen.

4
Samling

Befri halvkuglerne med mynteganachen fra formen og saml to halvkugler til en hel kugle. Gnid samlingerne så de sidder bedre sammen. Udstik 8 bunde af kransekagebunden med en By Ditte Julie udstikker (3-4 cm i diameter), Kom herefter myntemoussen på sprøjtepose og fyld myntemoussen op i silikonekugler fra By Ditte Julie. Fyld formene ⅓  op og kom mynteganachekuglen ned i moussen. Pres let og fyld mousse over kuglen, så der ca. mangler en halv centimeter fra formens åbning. Kom kransekagebunden i formene og pres bunden let ned i moussen. Skrab overskydende mousse af. Stil på frys i minimum 4 timer.

5
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld sukker og sødmælk op i en gryde og bring det i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være smeltet. Hak chokolade fint og kom i en høj kande. Hæld den varme mælkebladning op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas og mirror glaze. Tilsæt herefter grøn pulverfarve og blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt stavblenderen kommes skråt i, så der ikke skabes lufthuller, ligesom at det er vigtigt, at stavblenderen ikke fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad glazen køle ned til 37-35 grader.

Hvis du har brug for en how to-video på, hvordan du laver den perfekte glaze, kan du se den her.

Befri kagerne fra formene. Placér kagerne på en bagerist med noget til at samle overskydende glaze op under risten. Hæld glazen udover kagerne, så kagerne er helt dækket med glaze. Dekorer yderligere med det, du synes (jeg har pyntet med mynteblade, chokoladesnirkler og guldstøv).