Sommerkage m. pære og timian

8-10 personer
Glutenfri

En frisk glutenfri sommerkage i smukke farver.

Denne moussekage er helt uden gluten men fyldt med masser af smag. Bunden er en saftig mandelbund med marcipan, mandelnougat og mandler.

En frisk pærekompot og mousse med timian dækker den saftige og glutenfrie bund.

Ingredienser

Mandelbund

75 g lyst rørsukker
50 g ren rå marcipan
75 g mandelnougat
75 g smør, blødt
1 æg, str. M/L
100 g mandler uden hinde
1 pære
1 nip havsalt

Pærekompot m. timian

1,5 blad husblas
3 pærer
2 spsk lyst rørsukker
1 god kvist timian
2 økologiske citron, skallen og saften heraf

Pæremousse

3 blade husblas
1 dl pæresaft (kan sagtens udskiftes med en anden saft, fx æble- eller hyldeblomstsaft)
1 citron, saften heraf
1 tsk vaniljepulver
3 dl piskefløde

Chokoladebånd

150 g god hvid chokolade
grøn kakaosmør

I øvrigt

frisk timian

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mandelbund

Pisk sukker, marcipan, nougat og smør sammen. Der må ikke være klumper i dejen. Tilsæt æg og pisk godt. Blend mandler til fint mel og vend dem i dejen. Riv en pære fint med skal. Vend salt og revet pære i dejen og kom den op i en justerbar kagering fra By Ditte Julie (16 cm i diameter). Smør dejen ud med en kagespartel. Bag bunden ved 190 grader varmluft i 30-35 minutter. Lad kagen køle af i formen.

2
Pærekompot m. timian

Udblød husblas i rigeligt koldt i ca. 10 minutter. Skær pærer i små fine tern. Kom pærestykkerne, sukker, timian og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det koge under låg i ca. 10 minutter, til de er kogt møre. Sigt blandingen uden at mose pærerne. Rør den udblødte husblas ud i saften.

Kom et stykke kageplast ned langs kageringen. Fordel stykkerne af pære over bunden og hæld saften over. Stil kagen på frys i minimum 4-5 timer til kompotten har sat sig.

3
Pæremousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom pæresaft, citronsaft og vanilje i en gryde og varm det op i ca. 10 minutter. Rør den udblødte husblas ud i den varme lage. Lad lagen svale til den er lillefingervarm. Pisk fløden til en letpisket flødeskum. Vend flødeskummen og lagen sammen over tre omgange.

Befri kagen fra kageringen og udvid kageringen til 18 cm i diameter. Fór med et nyt stykke kageplast. Hæld moussen over bunden og stil den på frys natten over.

4
Chokoladebånd

Del chokoladen i to lige store dele. Temperér den ene portion chokolade og kakaosmør. Del chokoladen i to og indfarv den ene del til grøn. Se evt. how to-videoen på indfarvning her. Smør chokoladen ud i et tyndt lag på et stykke kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til kagens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten en smule lavere end kagen selv (ca. 5 cm). Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og markér en bølget kant ned langs chokoladebåndet med en bølget skæreskive fra By Ditte Julie. På den måde vil du kunne dele chokoladebåndet i to langs markeringen, når chokoladen har sat sig helt.

Jeg har brugt en almindelig skæreskive langs kageplastens ene kant, mens jeg har sat bølgeskiven således, at markeringen er 3-3,5 cm i den ene side og 1,5-2 cm i den anden side.  Placér båndet langs kagens kant så den mindste del er øverst. Lad chokoladen sætte sig yderligere på køl i 5-10 minutter. Når chokoladen har sat sig, fjernes kageplasten forsigtigt. Lige så forsigtigt knækkes chokoladebåndet langs den bølgede kant.

Temperér sidste portion chokolade samt den overskydende grønne chokolade. Bland de to portioner, så du får en lysere nuance af grøn. Lav endnu et chokoladebånd med samme metode, dog en smule længere i omkredsen og en smule lavere. Kom chokoladebåndet omkring kagen. Igen skal chokoladen sætte sig, inden du kan fjerne kageplasten og knække den øverste del af.

5
I øvrigt

Pynt med frisk timian.