Moussekage m. æble, pære, timian og lime
8 personer
Glutenfri
Jeg er helt vild med kombinationen af søde æbler og pærer og timian.
Denne moussekage har så meget smag fra alle kagens mange elementer. Kagen består nemlig af æble-pære-mousse, grød med samme smage, marcipan, vaniljemousse med lime og til sidst en smuk grøn glaze i grønne nuancer.
Jeg ville elske at servere et stykke af denne pæremoussekage til et glas bobler i løbet af sommeren.
Ingredienser
Æble-pære-timiangrød
2 æbler
2 pærer
2 tsk vaniljepasta
2 økologiske lime, skallen og saften heraf
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
50 g lyst rørsukker
2 kviste timian
Æble-pære-timianmousse
1 blad husblas
1/2 portion æble-pære-timiangrød (opskrift ovenfor)
1,5 dl piskefløde
Lime-vaniljemousse
3 blade husblas
1,5 økologiske lime, skallen og saften heraf
75 g lyst rørsukker
75 g skyr
1,5 tsk vaniljepasta
3 dl piskefløde
Glaze
6 blade husblas
150 g glukosesirup
150 g hvidt sukker
90 g vand
100 g kondenseret mælk
150 g god hvid chokolade
hvid og grøn pastafarve
I øvrigt
hvid velvetspray
marengs
grønne chokoladestave
frisk timian
Fremgangsmåde Udskriv
Æble-pære-timiangrød
Skræl æbler og pærer, fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker. Kom æble- og pærestykkerne op i en gryde sammen med vaniljepasta, limesaft og -skal, citronsaft og -skal, sukker og timian. Lad det småsimre i 15-20 minutter. Æblerne og pærerne skal være kogt til mos (de må dog gerne have lidt struktur). Fordel halvdelen af grøden i en silikoneform (16 cm i diameter) og sæt den på frys i minimum 1 time. Brug den anden halvdel til æble-pære-timianmousse længere nede i opskriften.
Æble-pære-timianmousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Varm grøden kort op igen og pisk fløde til en let flødeskum. Rør husblassen ud i den varme grød og vend flødeskummen heri over flere omgange, så du ikke slår for meget luft ud af flødeskummen. Fordel moussen i en silikoneform med hul i midten “Game” (18 cm i diameter) og lad den sætte sig på frys i minimum 3 timer.
Marcipanbund
Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab nænsomt vaniljekornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret til vaniljesukker. Pisk vaniljesukker, sukker, marcipan og smør sammen. Der må ikke være klumper i dejen. Tilsæt æg ét ad gangen og pisk godt imellem hvert. Hak mandler fint og vend mandelmelet forsigtigt sammen med resten af dejen. Smør dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i ca. 0,5 cm tykkelse. Bag bunden ved 180 grader varmluft i 20 minutter. Lad den køle helt ned.
Lime-vaniljemousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Hæld limeskal og -saft i en gryde og varm det op sammen med sukkeret. Tag gryden af varmen når sukkeret er opløst. Rør husblassen ud i lagen og lad det svale kort. Vend skyr og vaniljepasta i lagen. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den i lagen over flere omgange, så du ikke slår for meget luft ud af flødeskummen. Fordel halvdelen af moussen i en silikoneform “Game” (18 cm i diameter), placér æble-pære-timianindlægget i midten af moussen og hæld resten af moussen i formen. Udstik en marcipanbund i 16 cm diameter og placér bunden med bagsiden opad, så kagen afsluttes med bunden. Lad kagen sætte sig på frys i minimum 3 timer.
Glaze
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokolade og kom den op i en høj kande. Hæld den varme væske op til chokoladen. Tilsæt den hvide pastafarve og før en stavblender skråt ned i kanden og blend nu glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler og del glazen i to. Indfarv den ene i grøn og lad den anden halvdel være som den er. Lad dem køle ned til 35 grader (ca.). Hæld skiftevis hver farve op i en kande.
Befri æblepære-moussen fra formen og placer den på en bagerist – husk at have noget under til at samle overskydende glaze op med. Hæld glazen over den frosne donut i “striber”.
I øvrigt
Befri lime-vanilje-moussekagen fra formen og spray den med hvid velvet spray. Placer æble-pære-moussen ovenpå. Pynt med knust marengs, chokoladestave farvet med grøn farve og frisk timian.
Tips
Lad dig endelig ikke skramme af hverken chokoladetemperering eller flerfarvet glaze, du kan pynte kagen ligesom du har lyst til. Hvis du har mod på at kaste dig ud i det eller blot øsnker at blive ekspert, så se min how to videoer, hvor jeg dels guider dig igennem chokoladetemperering og flerfarvet glaze.
Tag kagen fra frys i små 10 timer før servering og lad den tø langsomt op på køl, så du undgår at den sveder. Ønsker du at glaze kagen, er det vigtigt, at du gør det når den er dybfrossen, inden den tør.
Har du ikke en “Game” silikoneform, kan du sagtens bygge kagen op i en springform eller en anden silikoneform. Så skal kagen bygges op på følgende måde: Bag marcipanbunden i en springform (18/20 cm i diameter). Smør æble-pære-timiangrøden udover bunden, hæld æble-pære-timianmoussen over og sæt kagen på køl mindst 3 timer eller natten over. Hæld enten lime-vaniljemousse over kagen eller udvid din kagering og støb lime-vaniljemoussen udover. Sæt kagen på frys i mindst 3 timer eller til den skal bruges. Du kan enten glaze kagen eller spraye den med velvetspray. Pynt med knust marengs, chokoladestave og frisk timian.